Multi Art Event for Everyone to Enjoy

Med hamnen i Mariestad som spelplan levereras ett intensivt, medryckande och experimentellt program med en intensitet som går utöver det vanliga! Performance, happenings, musik, dans, skulptur och måleri. Som besökare kan du vara med och skapa skulpturer, gatukritsmålningar, piñatas mm.    DATUM: 30 maj 2012  PLATS: Gästhamnen i Mariestad  TID: 11-00-22.00      VÄLKOMMEN!

Med hamnen i Mariestad som spelplan levereras ett intensivt, medryckande och experimentellt program med en intensitet som går utöver det vanliga! Performance, happenings, musik, dans, skulptur och måleri. Som besökare kan du vara med och skapa skulpturer, gatukritsmålningar, piñatas mm.

DATUM: 30 maj 2012
PLATS: Gästhamnen i Mariestad
TID: 11-00-22.00


VÄLKOMMEN!


Work well done!

Nu är alla berättelser om "Mitt Mariestad" inskrivna i bloggen!

TACK Natalie!
TACK Camilla!
TACK Susanne!
TACK Anna!

Verkligen bra jobbat - nu ska här målas!!!


Isbjörn 14

Hej jag heter Arvid. En dag i maj så gick jag ut till min gula isbjörn med lime gröna ränder. Sen sa Frank som bor i min navel att vi ska åka till hamnen och köpa glass. Jag köper en glass var, min har bacon smak och Franks har purjolöks smak. Sen rider vi till kyrkan och där träffar jag Carl som har en cykel med jet motorer. Vi red till Ekudden och badade i bassängerna. Sen åkte jag hem och la mig.

Arvid 5A Högelid


Enhörningen och jag

Hej jag heter Urim. En morgon i maj så vaknade jag upp av att min enhörning som heter Marcelo slickade på mig. Han är 500 miljoner år. Han är vit och han har tre rosa stjärnor på magen, han har också rosa svans. Vi åt frukost och sen red jag på honom till skolan. Jag tränar med mon AK-47 i skolan i sju timmar. Jag rider hem och äter ett äpple med Marcelo varje dag. Tre gånger i veckan tränar jag Judo. Det är en kampsport som går ut på att kasta olika kast. Jag är bäst i hela klubben. Jag spelar också saxofon på musikskolan. Jag dör också varje dag inombords.

Urim 5A Högelid


9d målar på Folkets hus i Lidköping

Nu sitter klass 9d och lyssnar på Africa och Irene i biosalongen. Snart ska vi planera hur vi ska måla vägen.
De har visat oss vad 5:orna har målat och allt handlar nästa om sport. Nu kommer lite bilder!

Nu är är det dags att måla väggen.
Nu är vi nere i källaren och ska måla den stora väggen. Nu kommer lite flera bilder!


Nu är vi på folkets hus och skissar upp en målning som vi senare ska måla upp på den blå väggen i bakgrunden, spännande!

Nu är allt igång och det ser väldigt bra ut.

Vi har delat in oss i olika grupper och snackat om olika idéer om vad vi ska måla. Så vi beslöt oss att vi skulle måla kärleken i Lidköping. Jag och Albin sitter och tar kort på alla medan de andra målar vägen, vi har dock hjälpt till lite med solen. Det är en halvtimme kvar av lektionen och jag tror att vi kommer hinna.



/Simon & Albin
Dalängskolan 9d Lidköping

Mariestad

I Mariestad har vi ett springvarv som heter springtime. Jag sprang det varvet förra året. När varvet startade så ramlade några i början och då råkade en fälla mig så att jag med ramlade. När jag skulle gå upp böjde jag lite på mina fingrar och precis då kom det en och råkade trampa precis över knogarna. Jag fortsatte springa men det gjorde väldigt ont så jag gick av vid hamnen. Jag började gråta så var det en som hjälpte mig. Vi gick till en ambulans som stod där. Dom sa att inget var brutet men när jag åkte in till sjukhuset två dagar efter. Sa dem att två fingrar var brutna så jag fick ha gips i några veckor. Jag har många bästisar. Men vissa är jag mer med än andra. Dem jag är mest med är Stina och Lisa. Dem jag inte är med så mycket är Simon och Isak. Den som jag är minst med är Elin. Ifall man är i Mariestad så måste man se hamnen och äta Klings glassen som finns i Mariestad. Det var Mariestad som kommit på den glassen eller en person som bodde här. I Mariestad vill jag ha ett stort varuhus med H & M, Cubus, Gina tricot, converse affär, Svea affär, stadium och pizzahut. På fritiden är jag med kompisar och tränar fotboll och gymnastik.

Linn Högelid  


...förbi några sportfiskare...

Vakna Sebastian! Mamma ropar nere från köket.

Jag stiger långsamt och sömndrucket upp ur sängen och gäspar. Det är måndag, den jobbigaste dagen i veckan.

Jag tittar ut ur det dimmiga fönstret, det regnar utanför. Jag går nerför trappan men tunga steg. Min katt möter mig som vanligt längst ner i trappan. Han spinner och lägger sig på rygg och piper som bara han kan. Jag fortsätter ner för den mörka och raka hallen in i köket där mamma står och väntar. Tobias sitter och glufsar i sig sin frukost och smaskar högt.

Jag skyndar mig att sätta mig bredvid pappa och börjar ta för mig av frukosten medan pappa läser tidningen och dricker kaffe. Mamma donar i köket. Tobias avslutar sin frukost i hög hastighet och samtidigt så slukar han sin andra gröttallrik.

Jag äter upp frukosten och går upp på mitt rum. I sängen ligger min katt och sover. Jag gäspar och lägger mig bredvid honom och gäspar igen. Jag sluter ögonen och undrar hur länge jag får sova innan jag blir väckt av någon.

Jag reser mig igen och lägger kameran i fickan.

Tobias knackar på, jag öppnar dörren.

– Hänger du med till stan? frågar han.

– Nej, jag ska till hamnen.

Jag går till trädgården och fortsätter ut på gatan. Lövhagsvägen är en ganska liten och öde gata. Men när jag tänker på det är det vackert här och väldigt lugnt. Mittemot mig bor farbror Sven, till vänster bor min morfar och till höger bor en man man aldrig ser, mer än på kvällen. Hans hus är mörkt hela tiden. Läskigt!

Jag går ner till hamnen, den är väldigt fin! När jag går ut på en av uddarna, förbi några sportfiskare hittar jag en liten anka i gräset. Jag tar fram min kamera som jag alltid har i fickan. När jag tar ett kort skräms ankan iväg och kvar ligger nio små vita ägg. Jag tar ett kort men sedan blir jag bortjagad av ankan. Jag fortsätter att gå längs udden. Jag hittar en anka till men den låter jag vara ifred. Jag tittar ut mot hamnen och ser domkyrkan resa sig högt mot skyn samtidigt som den slår fyra slag med sitt vackra klockspel. Mariestad är en riktigt vacker stad!

 

Sebastian, åk 5 Högelid


Mitt Mariestad


Jag vaknade en morgon av att solen lyste i mitt ansikte. Jag gjorde en rostad macka med honung. Jag satte mig på balkongen och började äta på mackan. Då kom det en humla och åt upp honungen från mackan.

Då sa jag: ”DUMMA HUMLA.”

Humlan räckte ut tungan åt mig och flög iväg. Då blev jag så sur så jag kastade iväg mackan på en vithårig gammal tant.

Jag frågade pappa om han ville spela tennis med mig, det ville han så vi åkte iväg. När vi spelade fick jag en snedträff och bollen träffade en FÅGEL!!

När vi spelat klart åkte jag hem igen. Då ringde Maja mig och frågade om jag ville spela minigolf med henne, Beata, Alice och Elin. Vi cyklade iväg till Bäcken (minigolfen) och vi spelade minigolf och åt Klings glass och drack dricka. Beata spillde ut Elins dricka på Maja, haha.

Vi träffade ett jättegulligt lamm. Vi tog massa bilder på lammet. Då kom det myror som attackerade oss med svärd och pilbågar, jag blev NÄSTAN träffad.

Vi skyndade oss iväg till Ekudden, där åt vi Filur, det är en god glass! Elin och Beata badade, så kom det en LÄSKIG gubbe som ville kidnappa oss. Då gjorde Alice en taekwandospark på gubben. Då gav gubben oss 87979003 kronor. Då åkte vi till hamnen och köpte 38920 glassar, vi åt 30 stycken. Resten gav vi till Ann-Kristin och TjorvilorvBert (två änder). Dom åt upp alla utom 1. Precis då kom våran idrottslärare Henke förbi, då gav vi glassen till honom. Han blev jätteglad.

Då ringde mamma och sa att jag skulle hem för att det flög en drake utanför lägenheten. Jag cyklade hem i 121 km i timmen. Då sa mamma att hon bara skojade. Då skrattade vi jättemycket. Sen kom pizzan (som mamma beställt). Då satte sig hela familjen i köket och åt pizza tillsammans… Och mums vad gott det var!!

 

Julia Nilsson, åk 5 Högelid


Hjärnskakningen

 

Aj! Det ljudet hatar jag.

Jag tror det var 2005. Det var en dag på dagis. Jag var ganska liten då. Jag och en kompis gungade då tappade jag taget så jag flög iväg och landade på en sock med huvudet först så jag fick åka till sjukhuset men sen fick jag åka till Skövde. Där fick jag reda på att jag fått hjärnskakning och hjärnblödning. Jag låg på sjukhuset några dagar. Jag behövde nästan åka till Göteborg med helikopter men jag behövde inte göra det. När jag låg på sjukhuset då gjorde jag röntgen, den maskinen såg ut som en colaflaska.

Jag fick en korg med frukt, tidningar, bilder som de på dagis hade gjort själva.

Nu är mina intressen handboll och fotboll, jag är målvakt i båda sporterna. Mina kompisar säger att jag är jättebra i mål.

Jag mår bra efter skadan. Nu tränar jag några gånger i veckan. Jag tycker att Mariestad är bra men jag vill ha en ny handbollshall.

 

Jonathan, åk 5 Högelid


Fantasin tar aldrig slut

Wow! Jag hittade Justin Bieber av en slump på nätet och frågade lite på skoj om han ville komma hit till Mariestad hem till mig och bli bjuden på Klings glass, Mariestads bästa glass!

Några veckor senare, nästan 2 månader kom han till Göteborg och på vägen till Stockholm kom han förbi Mariestad och knackade på min dörr! Han frågade om jag kunde bjuda honom på glass nu. Det var så grymt häftigt så det var inte sant! Han tyckte det var gott men sen var han tvungen att åka vidare till Stockholm på turné.

Jag berättade i skolan men ingen trodde på mig! Jag blev ledsen och för varje dag som gick retade dom mig mer och mer, till slut slutade min bästa kompis vara med mig så jag hade ingen, verkligen ingen, att vara med. Sen efter ett halvår så brydde ingen sig om mig i skolan. Jag var liksom osynlig så jag bytte skola, till Högelid och fick jättemånga kompisar.

Jag fick 3 bästisar direkt fast en av dom var speciellt pålitlig, snäll, söt och rolig, hon var liksom bäst.

Efter ett tag så berättade jag om Justin Bieber och fler och fler trodde på mig. Jag blev verkligen glad.

 Puss Och Hej Leverpastej <3

 Julia, åk 5 Högelid


Muralkollot

Jag har mailat med Anna-Carin och ställt lite frågor om det kommande muralkollot som kommer att på gå i sommar.

 

I muralprojektet 2012 är tanken att det är barnens berättelser om sina liv ska illustrera väggmålningen. Konstnärerna kommer att lyssna på barnens berättelse och sedan måla utifrån det. Men i mural 2012 ska också barnen få måla på väggen. Den mexikanska konstnären som har kommit hit till Lidköping säger att ”konstnären i baren föds i samma stund de börjar måla”.

 

Nu i sommar kommer man hålla ett muralkollo där barn får ett ytterligare tillfälle att måla. De som är med på kollot kommer troligtvis få måla på stora skivor, som sedan kommer att monteras på väggar. Kollot på är måndag, tisdag och onsdagen midsommarveckan. Under kollot är vuxna välkomna och man får gärna komma flera generationer i samma familj. Irene och Africa Coll kommer att vara med på kollot och de kommer att berätta om muralmåleri.


Mariestad äventyret

Det var en gång en ekorre som heter Ingvar. Han älskade äventyr och att ta reda på saker. Hans nästa uppdrag var att besöka Mariestad. Just nu var han i Lappland så han fick skjuts av en gås som hette Åsa. När de hade flugit i två dygn var de framme. Ingvar tittade ner på den vackar staden. Han såg många fina sandstränder och en stor vacker sjö. När Åsa släppte av Ingvar så hade han hamnat i hamnen. HAn tackade och sa adjö till Åsa.

Det första Ingvar gjorde det var att han kollade in alla fina områden nere i hamnen. Han började att gå mot gatorna och fick syn på ett jättehögt kyrktorn. Ingvar sprang åt kyrkan och när kan kom fram så gick han närmare. För att se mycket bättre så klättrade han upp i ett träd. När han satt där uppe såg han hela kyrkogården. Så Ingvar beskrev den så tyckte han att den var väldigt fin.

Men det fanns ju mcyket mer saker att se. Så han började gå mot Gamla torget. När han var framme vid Gamla torget så tyckte han också att det såg gammalt ut. Men det var väldigt många fina gamla hur. Han kikade in i fönstren på en del hus och i ett av dom så såg han en liten flicka som satt vid en stor laptop och spelade Gosupermodel. Oj, tänkte Ingvar. Vilka fina och bra saker alla barn har här i Mariestad. Ingvar hoppade ner ifrån fönsterkanten och gick till stora torget. Oj vad många affärer det fanns här. Åh vad gott med godis, sa Ingvar och kollade bort mot Hemmakväll. Ingvar smög bort mot Hemmakväll och hittade en Centerbit och åt pp den . Mmm va gott det var, när han kom t fick ha syn på en tjej. Ingvar gick fram och sa:
- Hej!
Flickan kolla ner på mig men hon svarade ialla fall - hej!
- Vad heter du? frågade Ingvar.
- Jag heter Wilma och jag älskar att spela innebandy.
Då tänkte Ingvar att det kanske var en bra och rolig innebandystad. Ingvar gick och klurade på det en stund tills han hade kommit till sjön igen. Då såg han en stor bro som hette Torsöbron.
- Oj, den var stor, tänkte Ingvar.

Nu hade Ingvar varit ute i Mariestad i två timmar. Ingvar började bli trött så han gick till första bästa träd och hoppade upp på en gren för att sova. Ingvar vaknade väldigt tidigt. Han gick tillbaka mot stora torget och gick mot Knallen. Det var ett litet köpcentrum. Jag skulle nog vilja ha det större om jag bodde i Mariestad. Men nu ska jag nog gå härifrån. Ingvar gick och gick och kom fram till Isstadion. Ingvar gick in och det var ganska litet mot vad många andra var. Jag tycker att det ska bli mycket större.

Nu hade Ingvar kollat runt mycket i Mariestad. Men nu ska han åka vidare till nästa stad. Men det bästa med Mariestad det var nog att staden är liten. För då är det enkelt att hitta saker.

Wilma Lundin 5k, Högelid



"Jag ville titta på olika grejer ordentligt!"

Mariestad
Jag bestämde mig en morgon att jag ville gå igenom Mariestad. Jag ville titta på alla olika grejer ordentligt. När jag kom ut så var det strålande väder. Solen sken och det var blått på himlen. Jag började gå upp mot kyrkan. När jag kom till kyrkan såg jag att det var väldigt många gravstenar där. Jag hade hört att kyrkan var ganska gammal.

Jag fortsatte en bit. Då såg jag att det var ett motionsspår där. Jag tänkte att det kan vara skönt med lite motion. Så jag gick hela spåret. Det är ett väldigt fint ställe att motionera på. Det ligger i skogen och det är en väldigt fin skog. När jag hade gått spåret så kom jag ut till en väg. Då såg jag en fotbollsplan. När jag kom närmare så såg jag att det var flera fotbollsplaner, stället kallades Lekevi. Jag gick vidare. Jag gick förbi en cykelaffär och förbi en matkiosk. Den kallades Ledsbergsgrillen.

När jag hade kommit ganska långt fram så såg jag att det var ett badställe som hette Ekudden. Jag gick in den vägen så kom jag fram till ett badställe. Det fanns både simbassänger och en badstrand. Det var många som badade. Sen gick jag samma väg som jag kom. Jag gick mot en bro men då såg jag en minigolfbana. Den heter Alhagen och är Sveriges äldsta minigolfbana.

Jag gick vidare upp på en bro. Då såg jag en staty av en oxe. Jag tror jag hört någon berättelse, det var en oxe som klev upp ur Tidan. Då var det någon som såg den. Oxen som klev upp ur Tidan blev Mariestads stadsvapen. Jag gick vidare mot hamnen. När jag kom till hamnen så köpte jag en glass och sen gick vidare och tittade på alla fina båtar. sen gick jag mot Stockholmsbacken. Jag gick börbi ICA och Pizzeria Valentino. Sen svängde jag och gick vägen, då kom jag till Isstadion. Brevid Isstadion så var det många fotbollsplaner.

Jag gick vidare ganska långt. Då kom jag till en stor skola som heter Högelidsskolan. Jag gick vidare. Jag gick in i en stig. Det var nästan som ett motionsspår. Jag följde spåret sen kom jag till en badplats. Den heter Snapen. Synd att jag inte hade med mig badkläder. Jag skulle gärna vilja avsluta min lilla resa med ett dopp i Vänern.

GUSTAV åk 5, Högelid


En dag i Paradiset

Jag tittar ut genom bilrutan och ser gården och ladugårdar susa förbi. Mitt hjärta tar ett litet skutt när vi parkerar utanför Mormors hus. Hon bor i ett litet vitt hus med STOR trädgård. Idag ska jag och mamma rida hos hennes grannar. Jag känner mig lite dum för att jag längtar mer efter att få rida än att träffa Mormor. Men dom tankarna försvinner när mamma säger åt mig att springa i förväg och fixa hästarna medan hon går och säger till Mormor att vi kommit.

Vi ska äta hos henne efter vi ridit. Jag skuttar ner till huset som ligger mittemot Mormors. Dörrarna till stallet är öppna. Och därinne  skymtar jag två hästar. Den ena heter Chivas och är den stor Nord-Svensk. Honom ska mamma rida. Den andra är en kolsvart D-ponny som heter Lizzette. Henne ska jag rida. Båda gnäggar snällt till mig när dom ser mig i dörröppningen. Jag börjar med att rykta Lizzette och efter några minuter så kommer mamma och börjar rykta Chivas. När vi är klara med det, så tränsar och sadlar vi. Sen rider vi.

Vi rider ut i skogen på små mysiga stigar. Det har nyligen regnat så man riktigt känner likten av fukt som  nu blandas med en varm höstdoft. Jag travar och skrittar om vartannat. Lizzettes mjuka jämna rytm får det att kännas som om jag svävar. Galoppera får jag inte göar för mamma. Jag har gjort det två gånger förut, men då på andra hästar. Mamma vågar inte låta mig göra det på hästar som jag inte ridit på så många gånger. Nu kan det säkert låta som om jag håller på med hästar hela tiden. Men så är det inte, jag rider bara någon enstaka gång. Men då jag gör det känner jag mig fri. Trots att jag har hjälm, trånga stövlar och en hård ridväst på mig.

Ridturen tar slut efter något som kändes som tio minuter fast nog egentligen var fyra timmar.

Det här var verkligen en dag i paradiset, tänker jag när vi släpper ut Chivas och Lizzette i hagen.

Linnea Eriksson  åk 5, Högelid

Ritningen

Jaaaa, den kom nu blir jag glad eller?
2 veckor tidigare. Jag gick upp ur min säng tidigt på morgonen. Jag gick in till badrummet och borstade tänderna men jag kände mig sur men jag vet inte ad jag är sur på. Just det han, jag kan inte ens säga hans namn. Det var han som gjorde mitt liv eländigt. Men det ska jag berätta om sen.

Jag var på toa, när jag gick ut så stog min bror där och han sa "skynda skolan börjar snart". Lika morgonsur som vanligt. Sen gick han in op taön, När jag skulle ta på mig skorna så kände jag mig lite yr, jag sprand och knackade på dörren till badrummet och skrek att jag måste in på toa men min bror lyssnade inte så jag sprang till baksidanoch kräktes. Min pappa lät mig stanna hemma. När de gick så hade jag redan somnat. När jag vaknade så hörde jag något inne på pappas kontor. Jag tog på mig kläderna och tog min lampa som skydd ifall det kommer någon.

Jag gick ut från mitt rum men nu hörde jag att det var någon i tvättstugan! Jag blev rädd och gömde mig under soffan! Jag hörde att någon pratade! Det var två stycken! Jag hörde att en av dem hette Carl, han hade en mörk och elak röst. Den andra lät inte så läskig, men när jag hörde honom skrika så blev jag rädd. Hoppas de inte för tag på ritningen till den där saken.

Nej, jag hör att de slår sönder saker. De säger "vi måste få tag på ritningen så vi blir rika". Jag ska försöka smyga mig till mitt rum bakom bokhyllan in i rummet som är bakom bokhyllan, ta ritningen och springa ut ur huset. De gick till köket. Jag smyger ut från soffan in till rummet, tar titningen, smyger sakta till dörren som leder till baksidan. Men när jag öppnade dörren så hörde de mig! Jag sprang ut till skogen och gömde mig! Jag satt i skogen så länge så jag somnade.

När jag vaknade stog pappa där och sa "vad hände"?. Jag berättade allting. De fångade tjuvarna. Jag kom till polisstationen och där såg jag att det var hans föräldrar, han jag hatade, Det var Pelle, han somgjorde mitt liv till elände, men det orkar intejag tänka på. Min pappa såg ritningen och han tyckte om den. Så fem dagar senare komden.

Jaaaa, den kom. Nu blir jag glad. Det var ett nytt hus som hette Elverket. Där fanns allt, café, skateboard, music, datorer. Första dagen när jag gick in där stog Pelles familj där och kollade på mig.


Anonym,  åk 5 Högelid

Adams och Moas framtid

Det var en gång en pojke som hette Adam och en flicka som hetter Moa. Båda bodde i Mariestad, Moa och Adam gillade kemi och experiment. Dom höll på att bygga en maskin som dom kallade framtiden. Dom var klara Fast den funkade inte. Då kom Moa på, vi behöver batteri. Dom provade med batteri, det funkade inte. Dom testade får-bajs och det funkade. Adam och Moa blev glada.

Adam och Moa packade mat och vatten, dom tog fyra flaskor med vatten. De ställde sig på maskinen och åkte iväg. Dom är framme.

-Oj, sa Moa. Kolla flygande bilar, portaler, robotar!
- Va coolt, sa Adam.
Dom kollar. Oj sa Moa - vi är efterlysta.
-Oj sa Adam och vi är i Mariestad. Det är massor av robotar som ser oss!
-Spring, Adam! sa Moa. Det kommer polisrobotar.
- Kom in här!
- Tack, sa Adam.
- Akta, sa Adam!
- Nej, var inte rädda, jag är en människa.
- Varför har du en mask?
- För robotarna tror att jag är en robot.
- Ät!
- Det är en bulle.
-Tack, sa Moa.
- Kom vi tar maskinen.
-Oj det funkar inte!
-Varför inte? Vi har inget får-bajs.
-Jag vet var det finns fårbajs! I en affär! 
Dom klär ut sig. Dom går ut nu.
-Det funkar, titta, där är affären.
Så vi har får-bajs! Kom.
Dom går tillbaka.
-Oj, se upp för grenen!
-Pang - aj!
-Polisrobotarna har sett oss, spring! sa Moa. Fort, ta fram maskinen! Lägg i bajset!
-Snart framme sa Moa.
-Vart är vi?
-I Mariestad!

Vi klarade det!

SLUT!

Henrik 5B, Högelid

Resan till Mariestad - gåsen Sofie

Det var en gång en gås som hette Sofie. Sofie hade varit på många spännande ställen i Sverige men aldrig varit i Västergötland. Och efersom Sofie var en gås så fick det bli Vänern som hon skulle åka till. När hon hade flugit i trev dygn så var hon framme i Mariestad. När hon landade vid Glassmagasinet så satt det någar barn och åt glass. När barnen fick se Sofie så gav de henne en liten glasstrutsbit.
- Å tack, var har jag landat någonstans, sa Sofie.
- Du har kommit till Mariestad, sa ett av barnen.
- Vad heter du? frågade Sofie ett av barnen.
-- Jag heter Josefin och är 12 år. Jag gillar att spela Go supermodel och GThotel. På fritiden spelar jag innebady och är med kompisar.
. Jaha, men vet du åt vilket håll Sandviken ligger? frågade Sofie.
- Det ligger ditåt, sa Josefin och pekade åt vänster.
- Tac kså mycket och hej då, sa Sofie och flög iväg.

Efter tio minuter var hon framme vid Sandviken. Där fanns det en bra strand som man kunde bygga bo på. När sommaren var över och Sofie skulle flyga hem igen så flög hon över hela stden och ut mot hamnen och sa:
- Det här var en rolig sommar: Staden var rätt så liten så den var lätt att hitta i. Den hade fina sandstränder, fina skogar, bra cykelbanor och mysiga bostadsområden. Hoppas jag kan komma tillbaka nästa sommar för det här är en sommar jag aldrig kommer att glömma.

Josefin Jansson 5k, Högelid


Lindökroken

EN VARM SOMMARDAG VAKNADE JAG OCH GICK NER OCH ÅT FRUKOST. När jag kom ner till köket satt redan mamma och pappa och åt frukost. De frågade om vi skulle åka ut med segelbåten till Lindökroken eller Brommö och sova över i båten en natt. Både jag och min lillebror vlev jätteglada och sa att vi ville åka till Lindökroken. Jag sprang upp till mitt rum och packade ner lite kläder och sms:ade min kompis Alice och frågade om hon skulle ut med sin segelbåt och hoppades på att hon skulle åka ut med båten till Lindökroken. Alice svarade att hon redan var ute med båten på Lindökroken och jag blev jätteglad!

Tre timmar senare hade vi åkt ut från hamnen med vår segelbåt och det bar av till Lindökroken. Det tog två timmar innan vi var runt kröken till Lindökroken och där är några klippor som kallas !Apbergen! för att när man åker förbi klipporna och det är människor där så ser de människorna ut som apor.

När man åker runt kröken så ser man bryggorna. Jag tittade efter Alice´s båt och såg den längst ut på bryggan, glädjen spreds i kroppen och jag hjälpte till att lägga till med båten och sedan gick jag upp till skogen som är på udden.

Jag ropade "Hej" till Alice och hon viskade "hej" tillbaka. "Varför viskar du?" frågade jag Alice.
"Det är något i den lilla busken där." svarade Alice och pekade på en jätteliten buske. Jag gick fram till den lilla busken och kikade in i busken. Jag såg fyra jättesmå grodor. Dom var bara 1 cm! Alice gick fram till busken och sa "Åhh! Så sökta! Vi bygger ett bo till dem!" Jag tyckte att det var en rolig idé, så vi byggde ett litet bo och så döpte vi dem.

På kvällen grillade vi tillsammans med familjerna och hade jättekul!

SLUT!

Beata Bergman, 5A, Högelid



Resan

Jag kommer aldrig glömma den dagen. Den var så underbar. Man såg när solen gick ner, Jag, familjen och in kusin åkte över Torsöbron. man såg när vågorna slog i land. Jag tänkte hur kul det skulle bli att hoppa på dom stora klipporna. På vägen dit såg jag i skogen en örn. Den satt på en gren och var ganska nära. Den var stor och var brun och vit. Jag såg den bara i en sekund, så det var inte så mycket. När vi kom egentligen till Torsö så åker vi till en plats där det finns stora klippor. Där finns det en vik där sjön kommer in. När vi äntligen kom dit gick vi till en jättestor klippa under ett träd och där grillade vi!

Vi grillade korv och bröd. När vi grillat då gick vi och badade. Jag simmade till en ganska stor klippa. Där satt jag och tittade på solnedgången. Det var häftigt! När jag satt där kände jag något konstigt. Det var på fötterna. När jag tittadener såg jag små fiskar som simmade vid mina fötter. Det kittlade. Jag simmade tillbaka. Vi plockade ihop våra saker i bilen. Sen åkte vi tillbaka. Det var sent på kvällen. Jag var nära på att somna men det gjorde jag inte. Jag tänkte på hela den här dagen och hur kul det var. Och till slut kom vi hem.

Zosia, åk 5, Högelid

En vanlig dag i Mariestad

Hej!
Jag heter Lukas. Nu ska jag berättta om en dag i Mariestad. Det börjar med att jag går nerför trappan och äter en jättegod frukost. Sen cyklar jag till skolan med min kompis Carl. Han och jag har jetmotorer på cyklarna så det går ganksa fort. Plötsligt så dyker det upp en stor lila drake med stora närborrar, Carl, som är lite modigare än mig tar sin cykel och kastar  upp i drakens ena näsborre. Draken öppnar munnen och man hör högt:

A-A-A-AAATJOOOO!! En stor hög av slajmigt snor med Carls cykel i landar mitt framför oss. Carl, som är mycket förtjust i ljusgrön gelé jublar och börjar vräka i sig snoret. Jag blir äcklad och försöker säga till honom att det är snor men som vanligt lyssnar han inte.

När han hade ätit upp så åkte vi vidare till skolan. När vi kom fram så hade vi musik. Det var jättekul. Sen när skolan var slut så följde Carl med mig hem. Då så satte vi på musik och dansade två danser. Den ena heter shuffle och den andra kallas för jumpstyle. Du behöver inte tro mig, Men det här är en vanlig dag i Mariestad.

Lukas Wallin, 5k, Högelid

Mariestad - en fin stad

Ajjj!!
Jag känner hur det värker i fingret. Jag tar min andra hand och öppnar bildörren så fort jag kan. Jag klämde mig. En tant går förbi mig på trottoaren. Hon tittar på mig, jag försöker hålla tillbaka tårarna. När hon är lite längre bort ifrån mig springer jag in till badrummet. Jag tittar på fingret, det är helt svullet.

Jag öppnar dörren och går ut till mamma och pappa i köket. Jag håller upp fingret och dom tittar på mig, pappa frågar vad jag har gjort. Jag svarade med att jag har klämt mig i bildörren.
- Gick det bra? frågar mamma
Jag nickade och gick ut på altanen och hämtade en badväska. Där lade jag ner badkläder och handdukar. Sedan tog jag en annan väska, där packade jag ner kudde, täcke, nya kläder och tandborste. Jag tar med packningen ut och ställer in det i bagaget i bilen. Där står också andra väskor med saker i. Amanda, min storasyster kommer ut med en väska i varje hand. Jag går in i vårat förråd och hämtar en luftmadrass och en badring. De mosar jag in i bagaget. Mamma ställer en väska med mat i på trappan. Hon går in i hallen igen och hämtar två till väskor som hon ställer på trappan.

Jag och min familj ska åka ut med våran båt. Vi ska sova över en natt också. Det är en motorbåt, men vi har också en roddbåt som man kan ha efter båten i ett snöre. Den ska heta Osten. Jag sätter mig i bilen. Sen åker vi, jag tittar ut genom förnstret. Jag ser en pool i en trädgård. Det är folk som badar där i.  Jag tittar framåt på gatan. Jag ser sjön. Sedan ser jag våran båt. Bilen stannar, vi går ur. Sedan springer jag fram till båten, går i den och sätter på mig flytvästen. Mamma och Amanda står på bryggan och ger mig och pappa väskor som vi lägger där i fram i båten. Sedan gick dom i. Vi knöt fast den lilla båten i den "stora", sedan åkte vi iväg.

Jag tittade ut mot sjön och tänkte: vilken fin stad Mariestad är egentligen, vi har nära till sjön, har en hamn, ganska många badstränder och fina blommor. Vi är på väg mot Hovden. Efter ett tag ser jag stranden vi ska till. Nu åker vi ganska långsamt eftersom det bärjar bli ganska grunt. När vi har stannat går jag ur båten och viker upp byxbenen. Jag går i vattnet mot stranden. Jag snubblar på en sten och ramlar omkull i vattnet!

Jag längtar till sommaren!

Av: Sandra  åk 5, Högelid

Frida Kahlo.

Om man har haft bild på högstadiet så har man någon gång hört talas om Frida Kahlo och om man har gjort det så borde man också veta om att hon var en mexikansk konstnärarinna. 

Hon blev väldigt känd för hennes speciella konstverk. I hennes unga liv tyckte hon att kost var intressant och kul men målade inte på det sätt som hon började göra senare i livet. Det var först efter att hon råkade ut för en hemsk trafikolycka som hennes konstnärliga sinne satte igång ordentligt. Skadan efter bussolyckan, som det var, gjorde henne sängliggandes och hon fick permanenta skador på ryggrad och livmoder. Det var den 17 September år 1925 som olyckan inträffade. Frida blev allvarligt skadad och tyvärr är listan på hennes skador lång. Hon bröt ryggraden, ett av nyckelbenen, bäckenbenet, hon fick 11 frakturer på högerbenet, hennes axel vreds ur led och samma sak gjorde hennes krossade fot. Det tog lång tid innan Frida kunde börja röra på sig och gå lite grann… och det var så det började.

Medan hon var sängliggandes så målade hon väldigt mycket. Hon målade självporträtt av sig själv men med en liten twist, hon målade sig själv med mustach och ihopväxta ögonbryn. Det tyckte självklart folket var konstigt och annorlunda, men det var just det som fick hennes målningar att sticka ut. Folk såg porträtten, de la märke till dem och det var inte målningar som man ofta såg. Frida gjorde sig alltså berömd genom att skapa något som ingen annan gjort innan.
I en film jag sett om Frida Kahlo så har hon dock ihopväxta ögonbryn och mustach men hon gjorde det alltså väldigt tydligt i sina konstverk. Förutom hennes avskräckande detaljer på sitt fina ansikte så var en till igenkännelse att hon alltid, i alla hennes konstverk, målade med väldigt starka färger.
Det sägs att hennes målningar kom upp i ungefär 65 st varav de flesta målade av oljefärg.

Annars då? Bortsett från den konstnärliga Frida?
Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón (hennes fullständiga namn) föddes år 1907 den 6 juli i en stad i Mexiko vid namn Coyoacán. Hon föddes och växte upp i huset "La Casa Azul" i en medelklassfamilj bestående av pappa Guillermo Kahlo, mamma Calderón y Gonzalez och 3 syskon varav alla var tjejer.
När Frida inte gick i skolan eller ägnade tid åt Mexikos kommunistiska parti brukade hon utöva boxning och andra sporter.
1922 började hon på den nationella förberedande skolan, "Preparatoria" som var en mexikansk flickskola som var en av Mexikos främsta skolor. Frida gillade den skolan och störttrivdes i hennes klass med 34 flickor men 1925 var familjen Kahlo tyvärr tvungna till att avbryta Fridas studier av ekonomiska skäl.

Hon hade inte bara plats för konstverk och skador utan även kärlek. Hon blev förälskad i en man vid namn Diego Rivera som dock var 20 år äldre än henne själv. Men det dröjde inte länge innan de var gifta, år 1929 anhölls bröllopet. Även fast de var kära i varandra så var deras förhållande inte en dans på rosor. De bråkade väldigt ofta och Frida som inte var så stark kunde inte ta tag i det så de skiljde sig år 1939 men gifte om sig år 1940. Båda två skulle gärna velat ha barn men Frida fick många gånger missfall men har även gjort abort av vissa anledningar.

Frida dog år 1954 den 13 juli i samma stad som hon föddes i. En orsak till dödsfallet kan ha varit att hon gick på smärtstillande medel regelbundet och var tyvärr beroende av alkohol och det är ju inte en speciellt bra blandning. Eller så kan det varit självmord. Men sista tiden i hennes liv satt hon i rullstol efter att ha amputerat bort ena underbenet vilket gjorde henne ännu svagare. Frida dog framför sin allra sista målning, så hon dog på en plats som betydde mycket för henne. Bakom hennes stafli.


Level up

Hej jag heter Joel.
Nu ska jag berätta om en vanlig kväll för mig. Jag vaknar klockan 00.00. Jag tar på mig min dräkt. Hämtar mina vapen. Dags och sparka lite spökrumpa. Klockan 00.21 inget spöke i sikte. Klockan 00.22 går upp i min tonsäkra trädkoja. Får syn på en gast förmodligen här för att få sin hämnd men jag greppar mitt vapen siktar med mitt Acogscope jag har honom i sikte jag skjuter. Det låter pang gasten är sten död. Didi dång Level Up. Glömde berätta jag är i ett spel. Laddar mitt vapen får syn på en zombie laddar min shootgun. Springer fram till zombien sparkar och boom. Zombien är död. Tar fram min c4 fäster den på en byggnad. Sätter tiden på 30 sek springer bort från byggnaden. Det är tyst ett tag sen hör jag boom. Level Up.

Det var allt för mig. En vanlig dag alltså.

Av: Joel 5A Högelid       

 


Dillö

Jaa! Vi ska till Dillö jättekul. Där ska jag bada och gå upp till bondgården och klappa kattungar och den sötaste katten är svart och vit. Ibland åker vi ut i båten och badar. Det är gött att bada. Min kompis Johan har också sommarstuga på Dillö vi brukar cykla på gupp och stegra. Ibland tar jag med mig en kompis ut till Dillö. Det är kul att bada på Dillö vi har en sten som är kul att dyka ifrån. En gång var jag ute och cyklade, och när jag hoppade på ett gupp så gick min cykel sönder. Styret flög av, sen flög hjulet av. Då blev jag jättearg och hoppade på cykeln. Sen fick jag bära hem skit högen. Som tur var har jag en till cykel på Dillö. När jag kom hem till sommarstugan tog jag en glass och satte mig på studsmattan och åt glassen. En gång gick jag upp till bondgården med min brorsa Pontus och min kompis Johan. Vi skulle klappa katterna, men sen kom bondens hund så det blev tråkigt. För hunden är elak mot katterna så vi klättrade upp på höbalarna. Jag tror det var fyra baler på varandra så vi hoppade ner det var jätte kul. Sen kom bondens fru och sa till oss.

Av: Rasmus Högelid  

 


Intervju med Monica Zak

Berätta lite om din barndom. Hur du blev intresserad av att skriva?

Min mamma läste upp böcker för mig. Så i skolan berättade jag för mina kamrater på rasterna vad mamma hade läst. Fröken kom på mig och ville att jag skulle berätta för hela klassen inne i klassrummet men det gjorde jag inte.

När började du skriva?

Jag började skriva vid sju-årsåldern. På min tid hade vi en skoltidning som jag blev till frågad om jag ville skriva något som dom publicerades i tidningen. Jag skriv om min katt och den hamnade på första sidan. Jag gick runt och ringde på hos folk och sa: den här är jättebra och så visade jag min berättelse om min katt för dem. Ingen sålde så många tidningar som jag.

När gavs din första bok ut?

Det var när jag var på en resa och min familj och vi hade dåligt med pengar. Jag skulle skriva några artiklar till en tidning för att få ihop pengar. Men så drabbades jag av en förfärlig förkylning. Jag hade feber, huvudvärk och kände att jag inte hade krafter till att gå iland för att intervjua människorna. Men något var jag tvungen att göra så jag fick iden att skriva en barnbok. Det hade jag aldrig gjort förut. Boken heter Oskar Storm och den kom ut 1971.

Hur många böcker har du gett ut?

Jag har gett ut 52 böcker i Sverige, 53 till hösten. Vissa böcker har getts ut på 17 olika språk.

Hur får du inspiration till att skriva dina böcker?

Om vi exempel tar min resa till Honduras där jag träffade gatubarnet med hundarna. När jag träffade honom första gången ligger han och sover med sina hundar. Han var inte kontaktbar för han hade sniffat lim. Han hade rena kläder på sig då blev jag nyfiken. Hur kunde han ha så rena kläder? Jag frågade honom var han hade fått kläderna ifrån. Fast han var påverkad av limmet så pekade han mot en kvinna. Jag gick fram till kvinnan och frågade henne om det var hon som hade tvättat hans kläder. Hon svarade ja och sa att hon brukade tvätta hans kläder fast hon inte fick för sin man. Efter första mötet blir jag intresserad av hans historia så jag fortsätter träffa honom. Åker hem till Sverige och skriver det jag sett och hört. Jag har kontakt med de flesta som mina böcker handlar om och åker och träffar dem när jag kan.

 Intervjuvare: Camilla Svensson                                                                       Författare Monica Zak träffade Mariestads 11-åringar och berättande har fått en fantastisk inspirations injektion!

 

 


Min dag i Mariestad

Jag brukar vakna klockan halv sju. Jag bor på övervåningen och när mamma säger att jag ska komma ner då gör jag det. Då har mamma gjort kaffe. Jag tycker att kaffe är gott och jag brukar oftast vara trött när jag kommer ner. Då dricker jag kaffe, då blir jag pigg! Och föresten jag heter Adam. När jag ska till skolan så brukar jag Didde, Eric och Kalle flyga till skolan. Det är kul för att man ser över hela stan tillexempel fiskaffären, hemmakväll, lekevi, vänershof och hamnen. Jag brukar äta glass där. När jag är i skolan som heter högelid brukar jag lära mig saker och favorit ämnen är idrott och matte. Vi har bra fröknar på vår skola. På fritiden brukar jag cykla till lekevi och spela fotboll med kompisar som bor på andra sidan stan. När jag cyklar till lekevi brukar jag cykla en cykelväg nära mitt kvarter. Det är ganska långt från mitt hus till lekevi. Lekevi ligger på den andra sidan stan men jag gillar att cykla så det gör inget. När jag kommer fram så spelar jag fotboll på konstgräs och när jag kommer hem så brukar min pappa komma och hämta mig. Och när kommer hem så äter jag mat. Och sen går jag och lägger mig. Det var min dag i Mariestad.

Av: Adam Högelid 5A


David Alfaro Siqueriros

David Alfaro Siqueriros var en känd mexikansk muralmålare.
Han föddes den 29 december 1896 i Mexicos huvudstad Mexico City. Han var en mycket politiskt aktiv man, vilket gjorde att han många gånger hamnade i trubbel med rättvisan. Under hans liv så målade han också många stora muralmålningar som blev mycket populära i Mexico.
David Alfaro Siqueriros dog den 6 januari 1974, men hans målningar lever kvar än i dag.




Bilden här över är ett av Davids verk.


Anna-Voilas ord om projektet

Anna-Viola Hallberg är en av de som håller i detta arbete. Jag mailade henne för några dagar sen för att få hennes åsikt på detta arbete samt några andra frågor.
Hon är helt klart nöjd med detta arbete och kreativiteten som uppstått runt detta arbete. Lidköpings och Mariestads texter är på väg in på bloggen medan Götene och Skövde ligger lite efter, men snart så ska de också komma igång.
Vädret är helt klart ett minus för detta projekt. Hon menar att det inte är roligt att stå ute och måla på väggen då det regnar. Om vi får tur med vädret och konstnärerna kommer igång så kan detta vara klart veckan innan de åker tillbaka. Det är om de planerade aktiviteter minskar. Aktiviteter som det var tänkt att konstnärerna skulle hålla i.
Redan innan projektet startade var hon medveten om att det skulle krävas mycket energi och tid för att klara detta. Självklart är inte detta projekt något som hon ångrar. som sagt så är hon väldigt nöjd med femmornas texter, niornas bloggande och allas stöd.


Diego Rivera

Jag fick i uppgift att forska lite om Diego Rivera. Från början hade jag ingen aning om vem det var, men det vet jag nu.

Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez var en mexikansk konstnär och muralmålare. Han föddes den 8 december år 1886 i Guanajuato City, Guanajuato. Först studerade han till konstnär i Mexiko, men år 1907 reste han istället till Europa och tog då upp kubismen. Kubismen var den första abstrakta konststilen på 1900-talet. Abstrakt konststil är detsamma som icke-föreställande konst. Med det menar man att målningen inte är anpassad till att den ska föreställa något speciellt. Alla uppfattar då bilden på olika sätt. Sedan år 1913 hade han en utställning i Paris och en i Madrid, och år 1916 hade han en utställning i New York. År 1921 reste han tillbaka till Mexiko där han målade muralmålningar på socialistregeringens officiella byggnader. Sedan dekorerade han även Rivera börsen i San Francisco, USA och även Detroit Institute of Arts i Detroit. 

Diego dog den 24 november år 1957. Han blev alltså 71 år.


Diego Rivera.


Det här är abstrakta målningar. Hur ser ni på bilderna? Vad tänker ni på när ni ser dem?





En målning av Diego.

/ Fanny 9D


Intervju med Irene Gutiérrez Amezcua

Jag är en elev från 9D och denna veckan fick jag i uppdrag att intervjua konstnären Irene Gutiérrez Amezcua. Eftersom Irene är från Mexico och inte pratar svenska så skedde intervjun på engelska, men jag översatte till svenska för att nu kunna visa intervjun här på bloggen.

1. Vad tycker du om Lidköping?
Irene: Jag tycker det är väldigt lugnt och staden är gamaldags, på ett vackert sätt. Ibland ska allt vara så trendigt runt om i världen, men inte här!

2. Vad är skillnaden mellan Mexico och Lidköping?
Irene: Det är stor skillnad. I Mexico är det väldigt mycket folk överallt och mycket höga ljud. Mexico är även väldigt färgglatt. Jag menar såklart att även Sverige är färglatt, men Mexico.. "Oh my god". Det är nästan så jag tror att vi missbrukar färgen ibland, hahaha. Jag har även märkt att städerna här är mycket organiserade och det jag saknar mest med Mexico är värmen och soliga dagar. I Mexico är det alltid fint väder.

3. Varför blev du konstnär?
Irene: Jag anser inte mig själv som en konstnär. Jag föredrar att vara en grafisk formgivare, illustratör och fotograf. Det är svårt att förklara vad en konstnär egentligen är för något, men det jag gör, det gör jag för att jag tycker om att dela med mig av mitt samhälle. Att sända ut meddelanden som kan berättas för alla en och en, det är vad en grafisk formgivare gör kan man säga.

4. Vad är det bästa med att vara konstnär?
Irene: Det bästa med att vara konstnär är när ditt samhälle anser dig som en konstnär. När samhället kallar en för just det ordet. Konstnär.

5. Vad tycker du om muralprojektet (Mural 2012)?
Irene: Jag känner mig väldigt förväntansfull över projektet. Här i Lidköping ska jag jobba med femteklassare och det är precis det jag funderar över, om jag kan jobba med barnen i Mexico. Det vore underbart!

Jag tror att barnen alltid vet vad som händer i deras närhet, på deras lekplatser, på vägarna, i skolorna och naturligtvis, i sina hem. De är mycket smarta och känsliga. Under tiden som vi växer upp och ju äldre man blir så slutar vi att vara nyfikna och aktiva. Det är just därför som jag tycker att: "Den bästa tiden är när vi sår det goda fröet". Ju mer vi lär oss och det vi får uppleva under uppväxten är en fantastisk upplevelse.

6. Vad tycker du är svårast med muralprojektet (Mural 2012)?
Irene: Uhm... Det svåraste med projektet är att få med idéer från varje barn. Så det är därför som femmorna här i Lidköping hjälper till och visar sina idéer.

7. Hur lång tid tror du det tar att måla biografens baksida i Lidköping?
Irene: Som tur är kommer jag inte jobba själv med målningen. Detta är en av de bästa sakerna med muralprojektet. "Team work", eller samarbete. Jag kommer få jobba med en oerhört begåvad konstnär, Africa Coll, som kommer ifrån Spanien, men ni känner igen henne som konstlärare här i Lidköping.

Även barnen kommer att hjälpa oss med målningen. Så (puh), tur för mig, men jag tror att det skulle kunna ta några veckor för väggen att bli färdig!


Irene Gutiérrez Amezcua.

/Emelie E



Ekudden

Hej, nu ska jag berätta om mitt liv i Mariestad. En dag när jag och min familj varit och handlat stod Julia, Tuva, Alice, Maja och Beata utanför oss. Dom undrade om jag ville följa med och spela minigolf på Bäcken. Det ville jag såklart göra. Så vi gick först upp till mig och hämtade lite pengar. Sedan cyklade vi ut till Bäcken. Det var superskoj att spela minigolf. När vi hade spelat klart så köpte vi lite glass. Medan vi åt glassen var vi vid lekplatsen. Sedan såg Alice och Maja några får, vi gick fram och matade ett får. Det var jätte gulligt. Sedan kom vi på att vi kunde åka till Ekudden. Alla ringde hem och sa att vi åkte till Ekudden en stund. När vi kom till Ekudden blev jag och Beata bad sugna, så vi hoppade i. Det var faktiskt ganska skönt i vattnet. När vi sedan gick upp såg vi att det var en man till, inte så långt ifrån oss som skulle bada naken. Det började bli mörkt så vi började cykla hem. Man kan tänka sig att det blev en lugn och skön resa hem, men istället blev den en superrolig men gropig hemväg.

Av: Elin 5A Högelid


Ny-år / Fritiden i Mariestad

Pang! Hördes det på Nyår i Mariestad när min bror la i en smällare i en vin – flaska hela flaskan exploderade och glass bitar flög i luften. Det lät som ett ufo när det ekade i flaskan. På samma dag så gjorde min brorsas kompis pappa jättegoda drinkar som var gula och orangea till smällarna. Vi hade små gröna kulor som var smällarna. Det gröna var plast så vi smälte det på marken. Boom så gjorde jag en bici – cletas upp i krysset och gjorde mitt mål gest 10 – 0 till MBK mot Barcelona! Jag gjorde alla målen. Firade med tårta och massa annat, det var som en dröm nej min födelsedag. Allt var perfekt och fortsatte hela veckan jag blev sponsrad av allt nästan. Jag hade allt man kunde önska sig och spelade fotboll så du vet och efter allt detta blev jag proffs. Av: William

Det viktigaste i Mariestad

Kommer man till Mariestad så får man inte missa att gå på en hockeymatch! Mariestad Bois Skaraborgs stolthet. Jag går på hockey varje gång det är hemmamatch, jag brukar gå med Emelie och ibland Julia. Nummer 80 är min favorit han heter Eddie Davidsson. På fritiden brukar jag vara med kompisar och ibland går jag på stan och shoppar. Min familj består av mamma Malin, pappa Johan och min storasyster Emma! Vi bor precis innan Torsö bron. På somrarna brukar det vara mycket folk på den campingen som pappa äger och då brukar jag vara med Isabell, Helene, Jennifer och fler som "bor" där. Jag är en tjej som älskar att kolla på hockey. Jag är 12 år gammal, och jag bor nästan i Mariestad jag går inte i någon sport. Fast jag har gått i fotboll, innebandy, dans och konståkning. Jag vet inte varför jag slutade det. Mariestad är känt för Klings glass, jag gillar Klings glass mer än GB. Glass, fast min favorit är ifrån GB, de är Calippo shot. Detta är skrivit av Elin En 12 årig tjej ifrån Högelidskolan

Fotboll och hockey i Mariestad

Hej! Jag heter Gustav Pehrson och bor i Mariestad. Mina intressen är fotboll och hockey. På fritiden är jag med kompisar eller tränar. Det är jättekul med hockey och fotboll och Mariestad är en liten stad så man kan komma fram till de olika sporterna. Det finns två fotbollslag i Mariestad så det är bra. För då kan de som bor i ena sidan av Mariestad komma fram till deras fotboll snabbt. Jag som bor i Västra sidan åker antingen bil eller cyklar till hockeyn. Vägen till hockeyn när man cyklar är inte så svår, med all trafik alltså. Men det är ändå några vägar man åker över. Vägen till fotbollen är inte alls svår med trafik. På sommaren så ska det vara ett hockeyläger. Jag tycker det är bra att det är hockeyläger här i Mariestad för då får man spela på sommaren också. Det är bra att bo i Mariestad. Det är lätt att hitta. Många skolor och det är lätt att komma fram till skolorna, många fotbollsplaner och idrottsföreningar. Jag tycker Mariestad är en jättebra stad. Gustav Pehrson 5k, Lockerud

Sommar i Mariestad

Hamnen, den får man bara inte missa. Att ta en glass, gå ut på den långa bryggan i solnedgången. Tänk er en mjukglass, full med chokladsås. Eller att åka båt till Hovden, ta med matsäck, sitta på en klippa, sola, fika och äta mat. Eller att va vid Emmas sommarstuga och åka ”gummiring” efter en båt. Att bara ligga där, ramla av i det härliga vattnet och bara flyta. Bäcken, ett café där man kan spela minigolf. Alla banor föreställer nåt ur Mariestad. På första banan är det kyrkan. En av alla de andra banorna föreställer en glass eftersom Klings glass kommer härifrån. På våren tycker jag om att cykla till ett ställe jag kallar forsen. Där är det fullt med blommor och en fors som rinner förbi, ett perfekt ställe för picknick helt enkelt! Det går såklart att åka dit på sommaren också! Är man sugen på att bada vilket såklart jag är hela tiden, så ska man åka till Ekudden, där det också finns en camping, Snapen eller Sandviken! Wilma, åk 5, Högelid

Min sommardag i Mariestad

Haj, jag heter Olle. Varje dag cyklar jag till skolan med min cykel som har två jettmotorer. När jag flyger till skolan då ser jag sjön, fotbollsplanerna, Domkyrkan och min stora skola som heter Högelidsskolan. Jag spelar fotboll i Björsäters IF. När jag åker till min träning flyger jag på min cykel. På sommaren badar jag och spelar fotboll jättemycket och är med mina kompisar. Jag tycker om att bada på Ekudden. Olle Larsson, 5a Högelid

En ovanlig dag

Pappa och jag skulle åka till Bäcken och spela minigolf. Då ringde min mobil. - Hej det är Tuva. - Hej det är Alice, går det att va? - Jag vet inte, tänkte precis spela minigolf men jag kan fråga. - Detj gick jag kommer om en halvtimme. Okej hejdå. JAg hade svårt att bestämma mig för om jag skulle minigolf eller va med Alice. Pappa vi kan väl köpa glass. Ja det kan vi sa han. Han såg faktiskt lite ledsen ut. Vilken smak vill du ha? Får jag ta 2 kulor? Ja, vilka sorter, det finnslakrit, citron, vanilj, choklad... Jag vill ha en kula med polka och en med lakris sa jag. Glassen var jättegod. Pappa skjutsade mig till Alice. När jag och Alice hade tittat på tv en stund knackade dörren. Vi sprand nerför trappan. Alice öppnade och där utanför stod... en man med grönt ansikte, vita fötter och blå kostym. Han drog med oss till en bil som också var blå. Han körde jättefort och vi åkte upp till en värld som var regnbågsfärgad och det var färgglatt överallt. Vi åt godis och lekte och hade jättekul och märkte inte ens när vi åkte hem igen. Vi fattade inte hur något av det som hände var möjligt. SLUT! Tuva Dagsberg, 5A, Högelid

Min dröm

Jag går i judo. Jag skulle vilja ha en större judosal. Min dröm är att åka till USA och tävla mot andra. Jag gillar att träna, jag önskar att det skulle finnas någon träningsgård. Jag skulle vilja se en känd person i Mariestad. Det viär häftigt i Mariestad. Jag skulle vilja ha en cool målning på väggen. Jag längtar till sommaren, då vill jag åka och bada med familjen och äta glass. Jag gillar också att va med kompisar. Men mest gillar jag att vara med familjen. Jag har åkt utomlands många gånger och det är häftigt, finns många coola saker. Jag har tre syskon,, dom är ganska roliga men ibland tråkiga. Jag har varit i Tyskland och Bosnien. Masud, åk 5, Högelid

Mitt liv

Jag heter Stina och jag bor i Mariestad. Jag ska berätta lite om vad jag gör på dagarna. Kl 6.30 ringer min väckarklocka och jag går upp och äter frukost. Jag brukar äta flingor och macka… Mitt favoritämne i skolan är bild. På fritiden är jag mycket med mina kompisar, gör läxor och går i gymnastik. Jag har gått i gymnastik i ungefär 5 år nu och jag tycker att det är jättekul! Vi gör kullerbyttor, står på händer, hjular, gör handvolter och volter, volter med skruv, sträckta volter och sträckt lite allt möjligt. Jag har gjort en sträckt volt en gång och det var jättekul! Jag skulle vilja att vi hade en gympasal med bara gymnastik och massor med bra redskap så att vi kan lära oss nya saker och träna mer. Just nu tränar jag 2 gånger i veckan men jag skulle vilja träna ännu mer. När gymnastiken är slut och jag har kommit hem så duschar jag och sen kollar jag på tv eller spelar dator. Sen går jag och lägger mig. Det är vad jag gör på dagarna. Stina 5B, Högelid

När mitt hår glänser som solnedgången

En dag på sommaren så skulle jag, mamma och mina två systrar Julia och Maja gå till Snapen och grilla korv med bröd. Det var en sval dag och jag kände vinden som blåste svalt mot ryggen. Vi gick och gick och jag tänkte kommer vi nånsin fram? Men just då stannade mamma ohc sa att vi var framme. Det var väldigt fint att se på den lilla skogsdungen. Man kände lukten och blommorna. Maja började springa runt och plocka blommor och Julia tog upp dett lorsordoc satte sig på en stor sten vid vattnet, en väldigt fridfull plats och mamma frågade om vi var hungriga och det var vi. Jag gick och satte mig brevid Julia och tittade ut över sjön på svanar och änder. Mitt hår var långt men nu är det lite kortare. Mamma ropade på oss och sa: - Julia, Felicia jag behöver hjälp med grillen. Så jag och Julia följde med villigt. Korven var färdig. Jag ropade på Maja för att komma och äta. Det började bli sent men vi hade inte bråttom hem. Vi satt allihop på den stora stenen med filtar runt oss vi fyra. Maja sa att mitt hår glänser av solnedgången. Och då började mamma berätta om en flicka som hade halvblont hår som jag, som hette Alicia och var 12 år som jag. Mamma berättade att hon hade gröna ögon som jag också har och hon hade lika långt hår som jag och hon satt på stenen i solnedgången precis som jag gjorde. Hon satt också på den här stenen och så blev hennes hår längre, längre och längre till slut så långt som till fötterna. Mamma berättar att hon blev väldigt chockad och när solnedgången var borta och det var mörkt ute blev håret som det var förut men det blev också blont och varje år gick hon dit vid samma tidpunkt och dag. Men ett år så hade hon färgat håret blont och när hon satt där så blev håret svart och förvandlades till damm. Men hon gick ändå dit nästa år utan hår, det växte aldrig ut igen men nästa år i alla fall försvann båda ringfingrarna. Nu kunde inte hon gifta sig! Men hon gick dit nästa år också och året efter det hon gick dit men hon förlorade en kroppsdel varje år. Det sägs nu att om man går dit vid den tiden och dag vid solnedgången så kan man se hennes spöke sitta på stenen men stenen är blodröd. Felicia Larsson 5A, Lockerud

Mitt Mariestad

Jag gillar Mariestad för att jag bor i den. Det finns en affär som heter Hemmakväll. Den gillar jag. Den har nya spel, filmer och godis. Mina föräldrar skjutsar mig. Jag gillar att spela spel. På sommaren är jag vid piren och fiskar. Jag får gäddor men de lossnar för mig. Vi hade en båt tidigare, men vi sålde den. Jag tycker man ska besöka torget. Där finns allt. Jag brukar bada i Vänern där jag bor i sjöängen. Jag brukar cykla till badet. Sevärdheter i Mariestad är Teatern. Den är stor och en av Sveriges äldsta teatrar. Skulpturen Vänerskutan tycker jag också att man ska se. Den finns på torget. Ted Anoschkin 5k Lockerud

Mitt Mariestad

Hej! Jag heter Sebastian och bor med min familj på Fornminnes v. 2. Jag gillar att köra cross och spela hockey. Alla killar på min pappas sida kör cross, så då gör man det såklart själv. Vi har ett bra hockeylag som spelar i division 1 och heter Mariestad Bois. Dom har en oxe som märke för att en oxe kom upp ur Tidan i Mariestad. Det såg Karl den nionde. Jag tycker Mariestad är en bra stad för den är liten och man kan cykla till nästan allt. På fritiden brukar jag vara med kompisar och spela bandy och tv-spel. Till hockeyn och crossen åker jag bil. ibland cyklar jag. Vi har 3 minigolfbanor och 1 golfbana. Jag vill ha lite mer papperskorgar och att man ska tömma dom. Sen vill jag ha mera övergångställen. Jag går på Lockerud. Vi har många idrottsföreningar t.ex. M. Bois, IFK, MBK, MAIF och MTK. Sveriges äldsta minigolfbana finns i Mariestad och heter Alhagen. Vi har många badplatser. I framtiden vill jag ha en crossbana vid konstdammen, bredvid Rattugglan. När man kommer till Mariestad måste man ju äta Klings glass som grundades 1950 av Harry Kling. Sebastian Andersson 5k Lockerud

Folkets hus

Nu kommer lite bilder ifrån dagen på folkets hus!
Under dagen har vi kollat på när 5:orna har sagt vad de tycker om Lidköping!
Medan en spansktalande översatte det 5:orna sa till spanska.

/Simon L


En dag såg jag en oxe som kom upp ur Tidan

En dag såg jag en oxe som kom upp ut Tidan. Han kunde prata. Jag frågade honom vad han tyckte om Mariestad. Då berättade han att Mariestad är en bra och liten stad. Han hade sett många som cyklat till tex  träningar. Nu är det jag som ska berätta för honom vad jag tycker om stan. Jag tycker att stan har fina badplatser, skogar och motionsspår. Klings glass ligger här och det är Sveriges finaste och godaste glass!

På sommaren spelar jag mycket minigolf på Bäcker och i Alhagen. Jag spelar mycket innebandy och gitarr. Jag brukar oftast få skjuts. Jag gillar också att vara med kompisar. Men i framtiden vill jag ha ett köpcenter. När jag hade berättat klart kom oxen upp ur vattnet. Nu finns det en staty av oxen brevid Tidan.

Anonym
Lockerud

Mariestad

Hej!

Jag heter Morteza. Jag kom till Sverige för att det var krig i Afghanistan och vi hade problem och vi var tvungna att komma till Sverige. Först bodde vi i Gullspång men det var inte så bra ställe och sen flyttade vi till Mariestad.

Mariestad är bra men borde bygga Arken Zoo som det finns i Skövde. Det var också bra om det fanns lekplats som det finns i Göteborg och större badhus och större ishall. Det vore också bra om det fanns Greenhouse som man köper saker till exempel det finn fiskar, kläder, mat, leksaker. Allting som i Skövde. För längesedan var Skövde mindre än Mariestad, men nu är det Mariestad som är mindre än Skövde.

Det som är bra med Mariestad är att det är en liten stad och man känner alla folk som finns. Det är bra för att jag trivs i Mariestad och det finns rockskola och jag går på rockskolan. Jag och mina kompisar tränar och det är bra att det finns ishall, badhus och Lidl.

 

Morteza 5k,  Lockerud


Reportern Josefin

Hej!

Jag ska berätta om en tjej som heter Josefin. Hon älskar att cykla och att vara ute i miljön. På fritiden spelar hon innebandy och är med sin familj. Josefin gillar inte när man hugger ner mycket skog. För då tänker hon Vad synd om djuren som bodde där. Nu har dom inga hem. En dag gick Josefin ut på stan i Mariestad och frågade folk vad dom tyckte var det bästa med stan. Och vad det är som saknas. Hon frågade många personer, tex:

Sebastian, 11 år
- Det är bra att Mariestad är litet för då kan man cykla till mycket. Jag skulle vilja ha en crossbana.

Josefin, 12 år
- Vi har en bra ridklubb och mysiga bostadsområden. Gillar inte att man hugger ner mycket skog.

Gustav, 11 år
- Bra att den är liten.

Wilma, 11år
- Klings glass ligger här. Det saknas ett stort köpcenter.

Sen när Josefin kom tillbaka till Mariestadstidningens kontor så skrev hon in vad personerna hade sagt i tidningen. Och sen nästa dag kunde alla folk i Mariestad läsa vad personerna hade sagt.

 Josefin 5k, Lockerud


Mitt Mariestad

Mariestad Mural 2012

Hej,
Jag heter Daniel och jag är 12 år gammal. Jag tycker att Mariestads är fint, för att vi har inte så mycket utsläpp från industrierna. Sen har vi en gammal kyrka som ligger i centrum, , som fortfarande är fint och rent. Mariestad är bra för att det finns många fotbollsplatser tex Lekevi, och mer. Sen har vi roliga minigolf platser tex Bäcken och Alhagen som är Sveriges äldsta minigolfbana.

Men jag tycker att Bäcken är roligast för att det ser ut som Mariestad. Jag brukar gå och spela fotboll med mina kompisar på Lekevi. Jag gillar att äta godis, men det som jag saknar är Åkes för att det var mycket godis, läsk, filmer. Men det var längesedan den affären stängdes. Nu finns det en ny affär som heter Hemmakväll.

Jag spelar i ett lag som heter IFK! Sen har vi ett stort sjukhus där finns Vårdcentralen, där brukar jag gå om jag är sjuk eller brutit benet. Sen har vi en biosalong som heter Saga. Sen finns det den god pizzeria som heter Milano, där brukar vi äta kebab pizza. Vi har 4 olika skolor, Lockerud, Kronopark, Flitiga Lisan, Ledsberg. Jag gillar Mariestad för att det finns många snälla personer man kan prata med och som hjälper dig. Mariestad är litet men det finns många affärer tex Leksakslagret, Team Sportia, Hemmakväll och mycket mer. Jag gillar historian om Karl IX som hade grundat Mariestad. Han hade sett en oxe gå upp från Tidan. Det finns tre fotbollslag, de är IFK, MBK och BOIS FF.


Daniel Karlsson, 5k   Lockerud


Livet i Lidköping som en 12-åring

Det är roligt att bo i Lidköping. Det finns mycket att göra här. Jag går till Mariakyrkan som ligger vid Östbyskolan. Där går jag i en aktivitet som heter geléhjärtan. Vi pysslar, tittar på film och andra roliga grejer. I Mariakyrkan kan man också sjunga i en kör. Det finns en kör för 6-9 år, en kör för 10-12, en ungdomskör och en damkör.
I stadsträdgården ligger musikskolannoch idrottsmuseet. Där finns också en lekplats som är uppskattad av barnen. På musikskolan kan man spela massor av olika instrument, till exempel piano, gitarr, klarinett, trumpet, fiol och många fler. Det finns också körer som man kan gå i där med!
I Lidköping kan man träna olika sporter, till exempel handboll, basket, badminton, fotboll, innebandy, olika kampsportet med mera. Man kan också bada på Lidköpings badhus, bowla på bowlinghallen och gå till sockerbruket. På sockerbruket kan man vara med kompisar och göra egna filmer.
I arenan kan man titta när Villa spelar bandy, i närheten av McDonalds.

Att bo i Lidköping som 12-åring

I Lidköping kan man bowla och besöka Sockerbruket. På Sockerbruket kan man hänga med kompisar, spela data, dansa, mysa och ha kul. Man kan kan också åka till Lidköpings badhus. Där är det ganska kul. I badhuset finns bland annat en hoppbasäng och en varmvattenspool. På loven finns det också en rolig hinderbana.

Det finns flera olika skolor i Lidköping. Några exempel är Lidåker, Majåker, Stenporten, Östby och Månesköld. Jag går på Östbyskolan.

Jag går på Helens dansskola och är ganska vig. Jag går även i många andra olike sporter. Jag går i ju-jutsu och fotboll. Jag ska även börja med innebandy.

Jag tycker det är kul att titta på Villa. Det är Lidköpings bandylag. Dom är skitbra. Min pappa jobbar både på idrottenshus och i Lidköping arena, så jag kan gå dit när jag vill.

Man kan också åka skidor och skridskor på vintern. På sommaren kan man bada och leka vid stranden. Man kan också gå till biblioteket och låna böcker och rida på Lidköpibgs ridklubb.

Av: Jacob från Östbyskolan.


Att bo i Lidköping som 12 åring

Hej jag bor i Lidköping och är 12 år. Att bo i Lidköping är kul. Man kan bada på badhuset här i staden. Här i Lidköping finns det nya och gamla hus. Det finns många restauranger och pizzerior. Det finns idrottenshus, där kan man träna fotboll,bandy,handboll och volleyboll. Det finns en arena där man kan spela bandy och ishockey. Det finns många skolor i Lidköping t.ex. Wennerberg, månesköld, stenporten osv. Jag går på Östby skolan. Det fins en ridklubb i Lidköping. Man kan gå till staden och handla. Det finns ett kanothus som man kan lära sig paddla kanot.

LEVA OCH BO PÅ MAGDALENAGATAN SOM     12 ÅRING


Jag bor på Magdalenagatan, där finns radhus och villor. Där finns två lekplatser, parkeringar, garage, träd och kullar.Det finns en skola också Östbyskolan, som jag går i. Det är ett fint område med fina träd, kullar, bäckar och hus, ett trevligt område. Det är ett roligt område att leka i med sina kompisar. Det är ett litet område med många kompisar. Jag trivs i detta område.

S. Bring


Att bo i Lidköping som 12 åring

Här i Lidköping finns det faktiskt mycket att göra.

Man kan gå till fritidsgården, Där kan man gå till Sockerbrukets ungdomsgård. Man kan göra filmer, lana, använda datorer, åka skateboard mm.


Man kan gå till stadsträdgården där händer det alltid massa saker. Det kommer artister och sjunger hela tiden. I somras kom artisten September och sjöng i stadsträdgården.


I Augusti kommer det något som heter ’’Hjulafton’’. Då åker det runt raggarbilar i hela stan och dom åker i parader och massa sånt. Förra året var jag där med några kompisar.


Jag och mina kompisar brukar åka till idrottenshus eller ’’Idh’’ som vi kallar det. Där brukar vi kolla på träningar och ibland får man vara med och spela. Nära idh ligger också mcDonalds fast dom flesta kallar det donken.


Man kan ju faktiskt gå runt lite i stan också och shoppa vid torget händer det också massa saker!


Vi lidköpingsbor måste ju ha något att vara stolta över, och som tur är har vi det också, Villa! Ibland när villa spelar hemma i Lidköpings arena åker jag och kollar med mina kompisar!

 

Det finns ju ändå rätt så mycket att göra här i Lidköping!

 

 

 

 

Text ifrån Östbyskolan.


Att bo i Lidköping


Skogshyddan är ett trevligt ställe att åka till på sommaren, där kan man fika, spela minigolf eller ta ett bad i Vänern. Man kan paddla kanot runt Vänerns kust eller följa Lidan.


Kinnekulle är ett attraktivt ställe att åka till där kan man gå i skogen och njuta av friska luften. Man kan besöka Lasses grotta, utkikstornet eller en massa gamla kyrkor som finns runtom i trakten. Om man tycker om att fiska kan man åka till stenbrottet och fiska. De planterar in fiskar i den konstgjorda sjön, men för att fiska måste man ha ett fiskekort.

Det är mycket trevligt att besöka något av staden alla café, speciellt det som ligger på torget, Rådhuscafe´t.


Om man tycker om att gå på museum så har staden tre trevliga museum att erbjuda dig, Rörstrand, Läckö slott och Vänermuseet.

Läckö slott är mycket populärt turistmål som många besöker varje sommar. Midsommarhelgen så har de medeltidsmarknad och man kan dansa runt midsommarstången. Man kan även gå in i slottet och se på alla skatter och historiska föremål. Det finns även en trevlig restaurang att äta på. På sommaren spelas det många olika konserter på Läckö slott.


Spiken som inte ligger långt ifrån Läckö slott kan man äta nyfångad fisk.

Stadsparken erbjuder musik på sommarkvällarna och har en populär lekplats som är välbesökt av barn i alla åldrar.

I Lidköping kan man bada på badhuset eller gå och idrotta i någon av alla våra idrottslokaler, ett av de mest kända är Arenan där Villa/Lidköping spelar sina bandymatcher.

Man kan även spela golf i närheten av Läckö eller i Filsbäck på deras stora och fina golf bana.

Av: Oskar Johansson från Östbyskolan


Livet som 12 åring i Lidköping

Lidköping är en liten stad men ändå bra. Man känner sig trygg på nätterna. Man har allting man behöver t.ex. skor kläder osv. Jag tycker Lidköping är en rik stad med mycket flyt. Jag tränar två saker här i Lidköping, schack och fotboll. Jag är väldigt intresserad av fotboll. Mitt favoritlag är Real Madrid och min favoritspelare är Kaká.

Lidköping grundades 1446. Vårt torg är det största i Sverige.

Gymnasiet De La Gardie är uppkallat efter Jacob De La Gardie.

Vi firar Nyårsafton varje år på torget där de skjuter upp massor av raketer och spelar musik.

Till Idrottens hus brukar många komma för att tävla, leka, bada och träna.

På sommaren är det många konserter i Stadsträdgården.

Folkets hus i lidköping, alltså biografen brukar många gå till. det är populärt och jag brukar också gå dit och kolla på filmer. det är väldigt roligt.

Skogshyddan är en fin plats där man kan spela minigolf och fika lite elller bada i Vänern.

Lidköping är en liten stad med många saker att göra. Den erbjuder t. ex. fotboll, handboll, schack, jiujitsu osv.

Att leva och bo i Lidköping

ATT LEVA OCH BO I LIDKÖPING

 

Jag bor i Lidköping. Det är jätte fint här och det finns mycket skog och vatten. Man kan bada i badhuset, Framnäs eller i Vänern. På stranden vid Vänern kan man också ta en promenad, om man vill. Det finns även en älv som heter Lidan. Där kan man fånga små kräftor eller fiska fisk. Vi har sex broar som delar staden i två delar. Man kan ta en promenad eller cykla runt Lidan. Vid kanothuset kan man paddla. Det finns en stadsträdgård nära Lidan. Det finns en scen där som artister sjunger på när det är sommar. Det finns även änder i stadsträdgården. Jag brukar mata de med brödsmulor ibland. På lekplatsen kan man leka. Vid lekplatsen finns det en musikskola. Där kan man spela piano, gitarr och en massa andra instrument. På lördagar och onsdagar är det marknad på torget. Där kan man köpa blommor, kläder, skor, smycken och mat. I Idrottens hus kan man spela innebandy, fotboll tennis mm. Man kan också prova på kampsporter ex. jujutsu. Min kompis går i jujutsu. Hon tycker det är kul. På McDonalds som inte ligger så långt bort från Idrottens hus kan man äta hamburgare. Det finns mycket skog i Lidköping. Man kan ta en promenad i skogen eller plocka svamp på hösten. På Lidköpings arena kan man åka skridskor. Man kan även se Villa spela. Ibland har de också utställningar och mässor. Det är jätte stort där. Det finns fabriker i Lidköping ex. värmeverket, där bränner man sopor och det är bra för miljön. Det finns tre museer i Lidköping. En av dem heter Vänermuseet och där kan man se på fiskar och skelett. Man kan även lära sig om Vänern och Kinnekulle. Det finns 18 skolor i Lidköping. Det finns ett gymnasium och tre högstadieskolor. På Stad biblioteket finns det över tusen böcker. Det finns barn- böcker, vuxenböcker och ungdoms böcker. Det finns även böcker på andra språk ex. arabiska. 

 

Både gamla och nya hus finns i Lidköping. I bowling hallen som ligger i gamla staden kan man bowla. Jag brukar vara där ibland på fritiden. I Rådhuset, som ligger i torget finns det ett café. Det finns många pizzerior och restauranger där man kan äta pizza och andra maträtter. På Sockerbruket kan man se på teater. Det finns också en frisörsalong och ett café. På eftermiddagarna kan man gå till ungdomsgården och träffa kompisar, spela dator, fika och mycket mera. 

 

Jag brukar vara med mina kompisar ibland, vara på McDonalds eller bowla på fritiden. Jag tycker det är kul att bo i Lidköping för att det finns mycket att göra på fritiden.


Roozalin Hasan


"Mitt Mariestad"

ššSveiki  aš vardu  Augustė aš esu dvylikos metu mergaitė.Aš gyvenu mazame miestelyje kuris vadinasi Mariestad .Mariestade as givenu su savo mama,teciu ir mazaja sesute.Man patinka Mariestadas todel kad jis yra ramus mazas miestelis o vasara cia atvaziuoja daug turistu ir kitos sallies zmoniu.Mariestadas yra salia didelio, didelio ezero,o to ezero krantai yra labia svarus ir sutvarkyti.tam ezere galima mauditis ,vasara cia labia smagu.Mariestado centre yra didele biblioteka,ten yra labia didelis pasirinkimas ir net kitu saliu knygos .Mariestado centre taip pat yra baseinas , baseline yra sokinejimo boksteliai taip pat iseginemis dienomis baseline buna didelis suo ant kurio galima uzlipti.Mariestade yra daug sokiu studiju ,I viena is ju as einu.Mariestade galetu buti daugiau drabuziu parduotuviu,bet gerai kad uz 34kilometru yra kitas miestas kuris vadinasi skovde.Manau kad diskoteku cia tikrai uztenka nes net nespeji eiti tai vienoj mokykloj tai kitoj.Manau Mariestade galetu buti daugiau parku karuseliu…

Mariestade daug zmoniiu vazineja dviraciais nes Marietado atstumai labai trumpi ir man tai labai patinka nes kur tik nori gali nuvaziuoti su dviraciu.

 Stai toks mano aprasimas apie Mariestada.  


Auguste, 5s Leksberg              
(Litauiska)                                                                                                                                           


Mitt Mariestad!

Vinden blåser mot mitt ansikte jag tycker att det känns som en härlig sommar dag. Jag är på väg mot musikskolan för att ha kör.

Jag cyklar över bron och tittar ner i den fina ån under mig. Jag kollar framåt mot trafikljuset. Jag ser att det blir orange och sedan rött. Jag stannar och tittar mig om, sedan kollar jag på ljuset igen som slår om till grönt. Jag trampar ner trampan och cyklar över sen kommer jag fram till nästa övergångställe. Det blir grönt på direkten. Jag cyklar över vägen och sedan över järnvägen och vidare förbi bibloteket mot cykelstället. Jag hoppar av cykeln och parkerar den och springer in och möter mina kompisar.

Efter 5 min kommer Linda och låser upp rummet. Vi går in och sjunger upp.

När vi är varma i rösten så övar vi på vår musical ”Annie”. Det går jättebra men det behövs tränas mer innan vi ska spela upp den för publik.

När vi känner oss klara går vi ner och fikar och pratar jag tänker på hur lyckad dagen har blivit.


Ida, 5s Leksberg


Stallets Jasmine!

Det var en solig dag i april. Då cyklade jag till ridklubben med min bästis. När hade kommit fram låste vi cyklarna och gick in till stallet. Vi började med att borsta en häst som heter Jasmine. Hon brukade vara sur men vi satte henne på plats. Efter att vi hade borstat av henne ledde vi in henne i hennes spilta. Sen gick vi och tog var sin grep och en skottkärra. Vi började med att mocka ned ifrån och upp. När vi hade mockat färdigt sopade vi stallgången och gick tillbaka in med grejorna.

När vi skulle gå in till Jasmine var hon borta. Vi hade tydligen glömt att sätta fast grimskaftet i grimman. Vi kutade ut ur stallet med bultande hjärta. Gissa vem som stod där! Jo, lilla Jasmine och smaskade på det goda gräset i solen. Vi gick fram och tog tag i grimman. När vi hade fått tag på henne ledde vi in henne i spiltan igen och satte fast grimskaftet.

Nu skulle vi rida. Jag skulle ha Jasmine och min bästis skulle ha Skrållan. Vi gjorde iordning dom och gick ner i ridhuset. Ungefär i mitten av ridpasset la sig Skrållan ner. Men hon reste sig upp igen. Nu gick vi upp och gjorde iordning dom för kvällen. Sen cyklade vi hem i snigelfart. Jag drömde om hur jag galopperade iväg med Jasmine över ängarna.

Den som älskar Jasmine 5s Leksbergs skola


VÄGEN TILL SKOLAN

Jag sätter mig sömnigt på cykeln och börjar trampa. Det är en lång bit till skolan.  Över en mil faktiskt. Det brukar blåsa mycket, så man blir trött. Men man ser också fina saker, till exempel en allé.

Det är vackert att höra löven prassla och fåglarna kvittra, om dom har vaknat alltså. När man har åkt förbi allén kommer man till Vänern. Att se vågorna brusa, och känna blåsten blåsa genom håret känns skönt och svalkande.  När man kommer till dom dimmiga åkrarna, känner man hur världen krymper. Och jag ser skuggor av rådjur, harar och om man har tur någon älg. Men det är inte ofta.

Sen händer det inte mycket mer. Jag brukar åka med en kompis. När man sedan kommer till Radbyn, brukar några fler kompisar följa med. Strax innan skolan kommer vi till kyrkobacken. Då är det väldigt jobbigt att trampa upp för den. När man väl är uppe, då är det bara att åka ner för den i full fart. När man framme vid skolan, så är det bara att parkera cyklarna.

 

                                                                                      EN GLAD CYKLIST 5s LEKSBERG


Mitt Mariestad

Mitt Mariestad (Bra lista)

Hamnen Lekevi Tidan (fiske) Vänern Klings Glass Olsons Fiske Musikskolan Ridklubben Ekhamra Sandviken Bibloteket

Mitt Maristad (Dåliglista)

Djurparker Mer klädaffärer (ex HM GINA TRICOT) en stor shopping center Mer skatebord baner En stor modell affär Ett museum äventyrsbad Mer Disco En flygplats


Hej Jimmy!

Jag har fått en bra ide om en cross bana i Mariestad. Den är väldigt lång med massa gupp och en 500 m lång raksträcka.   Det finns många kurvor. Men bara sådana som har växlar på sin cross får köra. Den ska ligga i Mariestad vid Sandviken. Där får ingen bada, bara köra cross Inträdet är 500kr. Med bensin blir det 700kr.

När man kör ska man börja köra ner i vattnet en liten bit. Sedan kommer ett stort hopp. Man kan köra runt men det blir svårt för sanden är så lös att man kan fastna. Om fastnar så finns det en lift.

Det är kul att köra cross. Man kan bus köra race. Annars är det fri körning men på fredagar är det style show. Det kostar 1000 kr i inträde. Men man får en signerad tröja av alla som var med och stylade. Man får godis och cross utrustning om man köper allt det för 1000 kr. Det är ett bra pris så kom!

Mvh Rasse 5s Leksbergs skola


Sommarlovet har äntligen kommit!

Det är sommarlov.  Jag har precis vaknat och klockan är halv tolv. Pappa tjatar på mig att jag ska ta tag i mitt liv. Sen reser jag mig sakta upp ur sängen och går långsamt fram mot fönstret. Jag drar upp persiennen solen lyser starkt på mig. Det känns som att det kommer bli en varm dag. Jag tar på mig kläderna och går ner för trappan. Pappa har gjort i ordning frukost åt mig. Jag äter upp den på fem minuter. Sen ropar pappa på mig från övervåningen.

-Har du borstat tänderna!

-Ja! Hojtar jag tillbaks. Jag skyndar mig in på toaletten och borstar tänderna så snabbt och så noga jag kan. När jag har borstat klart ringer telefonen.

-Jag tar det! Säger jag till pappa.

-Hej det är Olle.

Tjena! det är Albin jag undrar om du vill hänga med och bada på Sandviken.

-Visst, vi ses där!

-Okej, hejdå!

-Pappa jag och Albin åker och badar på Sandviken.

-Okej hejdå!

-Hejdå!

Jag går ut och tar min cykel sen cyklar jag ut på Spinettvägen och svänger direkt åt höger och sen åt vänster.  Det är varmt och skönt.  Jag känner den varma vinden susa förbi mitt öra. Sen passerar jag den stora fina barrskogen och ser en liten harunge som studsar omkring där inne i skogen. Det är inte så långt kvar. Jag känner svetten rinna ner för pannan. Där borta är stranden jag ser Albin han vinkar åt mig. Jag skyndar mig det fortaste jag kan.

-Tjena! Säger Albin.

-Tja! Flåsar jag tillbaka. Jag går av min cykel sen springer jag iväg och ropar till Albin.

-Sisten i är en rutten sill!

 

Olle 5s Leksbergs skola


Fotbolls matchen

Jag hade precis gjort mål i fotbollsmatchen mot Töreboda när det var en halvlek kvar. Jag var helt utmattad men hade ändå några få krafter kvar. Då blev det frispark till Törebodas lag. Nr 10 sköt och det blev mål. Jag blev arg och fick gå och vila istället. Efter 5 min så kom jag in igen och fick bollen.

Jag hörde många röster som sa tex, passa, skjut, dribbla. Jag bestämde mig för att skjuta. Bollen gick till en annan spelare i mitt lag. Han sköt men missade målet. Det var ungefär 20  sek kvar på matchen. Då tog  jag bollen och gick  mot mål och blev fälld och fick straff. Stressen kommer krypande genom kroppen och jag sköt och den gick in i mål. Vi vann matchen med 2-1.

Mårten 5s Leksbergs skola

 

 


Den nervösa spelningen

 

Det var en solig fredag. Jag och min kompis cyklade ner till hamnen för att ta en glass, mjukglass förstås. Det var 18 grader varmt ute. Vi pratade om den nya tjejen som hade börjat i vår klass idag. Men sen kollade jag på klockan

-Hjälp klockan var 15.50!  tänkte jag förskräckt.

Jag kom just på att jag hade en lektion på Musikskolan kl.16.00. Vi slängde i oss glassen och cyklade fasansfullt fort till Musikskolan. Vi gick en våning upp och på dörren in till rummet stod det ’’tvärflöjt’’ , Det var nämligen så att jag spelade tvärflöjt. Jag packade upp tvärflöjten gick in till min lärare och började spela. Min kompis fick självklart lyssna på mig. Min lärare sa att vi skulle spela på en konsert kl.19.00.

-Ikväll redan! Tänkte jag förskräckt. Jag blev ganska nervös och kom på att mamma och pappa inte visste något. Min lärare sa också att hon hade glömt att skicka med en lapp till mig veckan innan. När vi avslutade lektionen sa hon:

-Vi ses på teatern kl.18.30 ikväll då.

-Ja de gör vi sa jag tillbaks.

Jag ringde genast min mamma och berättade om konserten som redan skulle vara ikväll. Hon sa att det gick bra. Min kompis cyklade hem och klockan hade gått fort. Jag cyklade till teatern nervöst, När jag kommit fram pratade jag med min lärare. Jag gick upp på scenen och körde min bästa låt av Mozart. När jag var klar kände jag mäktigheten av applåderna och den nervösa klumpen i magen byttes ut moten härlig och lycklig känsla i bröstet.

Av: Moa Nordqvist 5s Leksbergskola.


Det nya Mariestad

 

Efter gymnasiet bestämde jag mig för att flytta jag till Mexico. Jag tog bussen till närmsta flygplats och flög dit. Jag flyttade till en stad som hette La Pez och bodde där i tio år och åkte sen tillbaks till Mariestad. När jag skulle lämna Mexico och flyga till Sverige upptäckte jag att det gick att flyga till Mariestad så jag tog det flyget.

När vi landade gick jag och köpte en cykel och bestämde mig för att cykla runt i Mariestad och kolla vad som hade hänt sen jag flyttade här ifrån. Det första jag såg var en djurpark och ett shoppingcenter. Lite längre bort såg jag ett äventyrsbad och ett museum. Hamnen hade blivit mycket större.

Jag cyklade vidare och kom tillslut fram till Lekevi. Det var mycket större och A-lagets plan hade större läktare och det fanns två stycken konstgräs planer. Jag gick till kiosken och köpte en Klings glass. Dom hade blivit godare  och jag funderade på att flytta tillbaks till Mariestad.

Slut!

Leksberg


En Skateboard saga i Mariestad

Jag hade just lärt mig mitt först trick på min skateboard.  Jag blev jätteglad. Belåtet gick jag hemåt.  Men när jag just tänkte svänga vänster så såg jag en annan pojke till höger om mig.  Han såg yngre ut än mig.  Han la inte märke till mig.  Jag såg att han försökte göra tricket jag nyss lärt mig.  Han var väldigt ledsen.  Han satte sig på den kala sprickiga marken.  Jag tänkte först bara gå hem men det kändes dumt.  Jag såg något i pojkens ögon att han ville lära sig och bli bra.  Jag gick fram till pojken och frågade:

-Hur går det?  Pojken tittade upp och sa:

-Jag vet inte. Det är bara att jag inte kan åka skateboard svarade pojken ledsamt.

-Vill du att jag ska lära dig? frågade jag.

-Vill du verkligen lära mig? undrade pojken.

-Jag vill jättegärna hjälpa dig,svarade jag. Tack så mycket! utbrast pojken lyckligt.

-Bra möt mig imorgon bitti vid Elvärket, föreslog  jag.

-Okej! svarade pojken. Nästa dag mötte pojken mig han sa:

-Kan du lära mig ett trick på min skateboard? Jag svarade:

-Du måste lära dig tekniken. Pojken svarade:

-Men vart ska vi då?

-Vi åker till hamnen, föreslog  jag.  När vi kom fram till hamnen frågade pojken:

-Vad ska vi göra här?

-Du ska lära dig svänga bromsa och ta fart, svarade jag.

-Hur då? frågade pojken. Sväng genom att luta dig åt det hållet du vill svänga, föreslog jag. Det tog inte lång tid innan pojken lärt sig svänga.

-Ja, jag kan svänga! ropade pojken lyckligt.

-Nu måste du lära dig bromsa, sa jag.

-Hur gör man? undrade pojken.

-Du tar och trycker bak- foten på brädans svans.

Han trillade några gånger Men till sist lärde han sig bromsa.

-Ja, jag kan! hojtade pojken.

-Bra nu åker vi till Tidan,  svarade jag.

När vi kom fram så sade jag till pojken att sätta skateboarden i vattnet och stå på den. Han gjorde som jag sa.

-Vad ska jag göra? undrade pojken.

-Balansera ,  svarade jag .

Han balanserade bra på skateboarden. Han blev glad när han klev upp ur vattnet.

-Vad ska vi göra nu? frågade pojken.

-Vi åker till bibloteket, sade jag.

-Vad ska vi göra här? frågade pojken nyfiket.

-Du ska lära dig alla jordens hemligheter. svarade jag.

Efter vi läst ett berg av fakta om skateboard så var det dags för tricket.

Vi gick ut på biblotekets framsida.

Pojken tog ställning och tog ett djupt andetag och han gjorde tricket.

Ja!! skrek pojken alldeles överlycklig. Tack så mycket! ropade pojken glatt.

-Ingen orsak, svarade jag.

Nu så åkte han ner i solnedgången.

 

Edvin 5s Leksbergs skola


HAMNEN

Jag känner hur hjälmen trycker mot huvudet medan jag cyklar mot hamnen. När jag är framme så rinner det svett ner för pannan och jag känner att solen värmer mig. Jag går till glasskiosken och köper en piggelin och sätter mig vid vattnet. Men jag glömmer bort glassen och istället kollar jag på vattnet så glassen rinner ner för min hand. Jag tar upp en servett och torkar av den kladdiga glassen på handen.

Efter en stund så ringer min mobil och det är pappa som vill att jag ska hem. Så jag sätter på mig hjälmen och börjar cykla hem igen.

På väg hem möter jag min kompis Moa som ska till hamnen och köpa en glass.

Vi står och pratar en stund. Innan vi säger ”hej då” och jag börjar cykla hemåt. När jag cyklar hemåt så tänker jag på hur nästan glass ska smaka.

En glass älskare 5s Leksberg


Mitt Mariestad

Hej pappa!

Jag och mina 2 kompisar håller på att skejta till Ekudden, där vi ska bada. Efter ett tag blir vi hungriga, så vi svänger in till Ekuddens utomhusbad. Där stannar vi och köper korv och cola. Man blir ganska trött av att skejta på dom här dåliga vägarna, då säger jag :

- Åh jag önskar att det fanns bättre skatebanor här.

-Och en flygplats, så slipper man åka ända till Göteborg eller Stockholm, tycker min kompis  Efter korven åker vi vidare. Det tog bara 4 minuter att komma fram till Ekudden från stoppet. Vi bytte om till badbyxor. Sen sa min kompis:

-Sisten i är ett ruttet ägg. Vi badar och plaskar, och efter ett tag blir vi hungriga och vill ha fika. Vi går upp och tar några nybakta kanelbullar som mamma har packat ner i stressen. Hon skulle nämligen till Dansstationen och undervisa i dans. När  vi ätit upp kanelbullarna så undrade jag :

- Man blir hungrig av att bada , kan vi inte köpa glass?

- Jo! det var en bra ide. Svarade de andra i duo. Vi gick till kiosken och köpte Klings glass. Vi gick sakta tillbaka över gruset medan vi slickade på den goda glassen. Vi åt upp glassen fort för vi ville i och bada så snabbt som möjligt. Vi hoppade i vattnet , men vattnet bubblade …

Sen kände jag något som tog tag i min fot, men dom andra var ju flera meter ifrån mig.

-Ah! Ett monster!  Skrek jag. Jag simmade fort till stegen och klättrade upp.

-Kom upp ur vattnet fort, det var något som rörde min fot . Nej det tror jag inte på sa min ena kompis. Då kände  dom det också! Då blev det fart på dom. Efter några sekunder kommer det en våg av bubblor mot ytan.

- Nu kommer det!!! Skrek jag

Men… det kom upp en dykare.

-Hej! Sa han.

-Du skrämde oss verkligen.

- Oj förlåt , vi letar efter ett vrak här.

-Jaha sa jag.

Efter det stack vi hem direkt.

med vänliga hälsningar din son!

 

Axel Sundberg 5s Leksbergs skola

 


Fotbolls dagar

 

Jippi! Jag gjorde precis ett mål i fotboll och det var det av görande målet! Mitt lag lyfte upp mig och bar mig in i omklädningsrummet. Vi satt och pratade en stund. Sen kom tränaren in och sa:

-       Bra spelat där ute grabbar!

-       Tack! Svarade alla samtidigt.

Sen så gick vi in i duschen. Vi duschade i ungefär 5 min. Sen så gick vi och bytte om. Innan alla hade gå så sa tränarna:

-       Glöm inte träningen i morgon!

-       Okej tränarna, svarade alla!

När jag kom hem så satte jag mig vid köksbordet och gjorde läxorna. Efter 10 min kommer min pappa och undrade:

-       Hur gick det på matchen?

-       Bra, jag gjorde det avgörande målet, svarar jag stolt.

-       Bra! skrek min pappa ut.

Sen när jag hade gjort läxorna så går jag till min dator och där gick jag in på Facebook. Jag var inne på Facebook till klockan 10. Efter det gick jag och la mig

Nästa dag var lördag. Jag vaknade av att min katt lekte med mina fötter. Jag kollade på klockan den var 8. Jag gick upp och åt frukost. Medan jag åt frukost så tänkte jag på att jag måste vara på träningen klockan 10. Efter jag har ätit frukost jag och borstade tänderna och sedan hade klockan hunnit bli halv 10. Jag måste till träningen.

Jag bytte om snabbt och cyklade dit. När jag kom fram så var klockan 5 i 10. Träningen höll på i 2 timmar. Efter träningen åkte jag hem och duschade och åt middag. Därefter ringde jag till 5 kompisar och undrade om vi skulle åka och köra fotboll på Lekevi. De tyckte det var en bra ide. Vi var på Lekevi från 13 till 20. Sen åkte jag hem och kollade på Facebook till 23 sen gick jag och la mig.

En glad fotbollsspelare 5s Leksberg

 


Kära Kommunchef!

 

Jag tycker att Mariestad behöver ett lyft. Vi behöver få hit mer folk och bygga mer hus.

Om vi fixar ett shoppingcenter och ett sort fint Äventyrsbad.

Vi har ju våran fina hamn med där kan man sitta och äta glass och kolla på båtar. Vi har även Ekudden men camping och en fin stor strand.

Om vi dessutom fick ett shoppingcenter skulle Mariestad bli ännu mer attraktivt.

Dom i min ålder saknar är ju H&M,  Gina Tricot och Cubus. Det är ju ganska jobbigt att behöva åka till Skövde för att köpa den tröjan eller dom byxorna.

Ett äventyrsbad skulle också vara kul. Jag vet att det inte är bara jag som tycker det. Nu för tiden så åker man till Skövde för att få bada. Fundera på saken!

 

Med kära hälsningar Stina.

Leksberg

 


Min bästa fiskedag

Hej!    Jag heter Oliver och älskar att fiska med min bäste vänn John. Jag ska berätta om min bästa fiske dag. Det var inte den bästa fiske dagen men vi hade kul och det är huvud saken.

Jag bor ute på landet så jag måste cykla med min granne som också är min bästa vän John.

-Pling plong! hörde man från dörren. Jag gick och öpnade dörren. När jag hade gjort det, så hörde man Johns glada ton

-Hej Oliver! Ska vi gå och fiska?

-Ja, det gör vi! Jag går och packar lite matsäck och fiskegrejor,

sa jag glatt.

-Okej, jag har redan packat mina fiske grejor för jag vet att du inte kan tacka nej till en fisketur,sa John ännu gladare nu.

En kvart senare så satt vi på våra cyklar.

-Ska vi botten meta? Jag vet ett bra ställe med betesfisk och stora gösar, föreslog jag

-Ja det gör vi utropade John

Efter svettiga 15 minuter, så kom vi fram och såg en örn.

-Titta en örn! viskade båda i kör

-Den dyker mot vattnet! Wow skrek jag.

-Wooooooooooooooowww!!! En gös på över 2 kilo!!!! viskade båda halvhögt.

-Se upp!!! Gösen glider ur örnens grepp!!skrek John.....

Donk!!!!Lät det när gösen som var grå silvrig.

-Gösen är nog död nu!skrattade vi båda fram.

- Ska vi börja fiska ..........

-Ringringring! Ja, hej det är Oliver, svarade jag i min mobil.

-Hej Oliver det är pappa. Jag vill bara säga att vi är bjudna på middag hos familjen Björkskog om 2 timmar så kom hem senast om en timme,  sa min pappa

- Okej, vi kommer om 45 minuter, pappa

- Time to fishing. sa jag med ett skratt.

Efter tre kast så fick jag napp.

- Vad är det här monstret för någonting?skrek jag glatt

Efter 35min senare stod jag där med mitt första fiskerekord, en i sjö, abborre på 6kilo. Den var väldigt ljusgrön med svarta ränder på ryggen.

Ja, det var min bästa fiskedag med mitt sämsta fiskerekord men jag hade kul.

Det jag vill säja till alla där ute är att trots fiskelykan är dålig: ---Ge aldrig upp!

 

Oliver, klass 5, Leksberg



Mitt egna inlägg.

Solen skiner,
tiden rinner,
värmen steker,
fåglarna leker,


Nu är det sommar / natalie.

Stora apan.

Jag vaknade en morgon, det var spökklockan som ringde.
Det var spöken i trakten.
Jag drar ut till trädgården. Klockan var 05.00 på morgonen.
åh nej det var spöken överallt.
Om mamma och pappa fick se det, vet jag vad som kunde hända. jag var tvyngen o städa upp allting.
Eller kanske inte, det kanske händer något positivt, vem vet? Vi kan pröva att städa upp det. Nu skall jag gå in till mitt rum och njuta av sovorgonen. Klockan vad 09.00 och då hörde jag ett högt tjut, Mamma och pappa var fortfarande borta, då kom en stor apa som var gjord av metal som tutade och den städade upp allt ihop och så byggde jag mig inte mer om det. Och precis när apan stack så kom mamma och pappa hem. Och så njöt jag bara av min födelsedag.

av .
Carl
högelid.

Foton från Folkets Hus i Lidköping 2 maj

Här kommer lite foton från när konsrnären Carolina Jonsson arbetade med femmorna från Östbyskolan på Folkets hus i Lidköping.

Här är väggen som ska målas!

 

 

 


En härlig dag i Mariestad

En dag vaknade jag av att min katt slickade mig i ansiktet.
När jag gick in i garderoben för att ta på mig kläder, siktade jag blicken mot den lilla dörren som leder mig till underjorden. Där finns det en massa diamanter. Som lysser upp det in regnade mörkret. Men jag struntade i att gå ner där idag. När jag hade tagit på mig kläderna gick jag ner för trappan och åt fruktost. Det var en magiskt frukost som var hur god som helst. Jag åt vanilj youghurt med smultron och chocklad puffar. Till det åt jag en macka med skinka, paprika och gurka. Och en kopp te med honung i.
När jag var klar ställde jag in allt i den grön rosa randiga diskmarskinen.
Nu när jag borstar tänderna kollar jag mig i spegeln och säger några snälla kommentarer till mig själv.
Så jag blir ännu gladare en vad jag är.
Till skolan flygger jag på min enhörning, som är ljus blå, ljug blå är min favorit färg, fast grön är också fint. När jag landade på skolan ville alla klappa Cupecake, Det var så min enhörning hette. När skoldagen var slut flög jag hem igen. På vägen såg jag att kastanjeträden började skiffta färg, äntligen börjar det bli vår.
Nu är klockan sju och jag dansar. När jag dansar känns det som om jag svävar fram bland molnen, jag kanske gör det, vem vet?

av:
Maja ringman
Högelid skolan 5A


Ufot.

Jag vaknade en morgon,
När jag skulle gå till skolan och väntade på min kompis så kom ett ufo, jag gömde mig men sen gick jag fram till den. Jag gick fram till den och knackade på dörren. Då öppnade någon dörren, det var Einstein. Han frågade om jag ville följa med på en tur. Då sa jag
-Ja, men min vän då?, jag väntar på honom.
Då kom min kompis ut,
-då kan vi åka sa Einstein
- visst, sa vi.
Han tog med oss till rymden och sen kom vi till skolan.
i skolan fick vi kolla på film hela dan vi fick godis av honom och det var den bästa dagen i hela mitt liv.

av; Eric Svensson
klass 5a
Högelid

Sommarstaden

När jag var liten hade vi en båt. Vi åkte till Torsö och dom andra små öarna. vi åkte ofta ut med båten, jag gillade inte åka då. men nu vill jag jätte gärna ha en båt. Det är så roligt. Kanske för jag älskar vatten. Vi har kompisar som har en likadan båt. vi åkte med dem och badade. Det var tre familjer till också. Barnen är i min ålder. Mammorna brukade sola, och papporna brukade bada med oss. En av dom har en liten gummi båt som vi brukade skjutsa någon i. Det var väl roligt tror jag. I bland åkte jag ring, men det vågade inte jag. En annan gång vi var ute så åkte vi någon annanstans på Torsö. Där var det jätte många getingar. Vi hade precis lagt ut våra saker och vi skulle äta. Sedan kom getingarna bara, så vi var tvugna att att åka där ifrån. När min föräldrar skilde sig sålde dom båten. Jag var ute med en kompis och hennes föräldrar kommer inte ihåg vart vi var. Vi badade,solade,grillade,fångade små fisk och kollade på saker. Det var jätte kul!


Av: Emma 5b Högelid

Irene Gutierrez Amezcua

Irene föddes den 2 september 1984 . Hon är singel och bor i Mexico och som också är landet hon föddes i. Hon är konstnär men jag jobbar också som lärare. Det är Irene som ska måla själva muralmålningen här i Lidköping.

Mitt Mariestad

 
Jag heter Josefin och är 11 år.
Jag älskar att dansa, jag dansar på Dansstationen. Där har jag dansat i snart 5 år, det är jätte kul.
Jag får både skjuts dit och hem för att det är en bit dit plus att det är lite senare på dagen. Jag tycker också om att bada. Därför är det så bra att vi bor så nära Vänern. Mariestad är en fin stad. Det finns mycktet man kan göra på fritiden. Det är bra att Klings glass tillverkas i Mariestad för den är så god. Jag tycker det är kul att spela mini golf. Det är roligast i Alhagen. Min väg till skolan är bra. Jag cyklar över en väg som kan vara lite lurig. Det skulle vara bra om det fanns ett övergångsställe. Skog har de tagit ner en del. Det tycker jag är synd. Mariestad har många fina restauranger och pizzerior. Jag har spelat fotboll. Då spelade jag i Lekevi. Det är kul att spela fotboll men dansen är roligare för min del. Det är bra att teatern finns. Jag har uppträtt där ganska många gånger. Det skulle vara bra om det fanns fler klädaffärer här i mariestad så att man skulle slippa åka till Skövde. Annars är Mariestad jättebra

Av:
Josefin Persson
åks 5.
Lockerudsskolan  

huhu#2

finjusterar lite...

huhu

Finjusterar lite grann...

RSS 2.0